Aflevering 81

Knipogend naar Steenwijk

Deze zomer zullen er velen onbedaarlijk verlangen naar vakantie in het buitenland. Paspoorten, QR-codes, vaccinatiebewijzen liggen klaar en belangstellend worden de gele, oranje en rode gevarencodes gevolgd. Wordt het Rome of Parijs? Of vliegen we naar andere werelddelen? Het verlangen om naar het buitenland te gaan, is groter dan de angst voor besmetting. We moeten en we zullen. Maar is dit terecht? Om hier een antwoord op te vinden, heb ik een klein vergelijk gemaakt.

Degenen die een bezoekje gaan brengen aan de Eifeltoren, zouden natuurlijk de St. Clemenskerk in Steenwijk kunnen beklimmen. Deze Steenwiekertoorrrn is van internationaal allure en doet zeker niet onder voor dat hoopje staal in Parijs. En voor eigenwijze Fransen die in hun onverstaanbare taal tegen je staan te praten, hoef je ook niet ver weg. Loop ís middags tegen drieŽn even over de markt, spreek de eerste de beste Steenwijker aan, en je zult hetzelfde ervaren.

Een reis naar Wenen voor de muziek? Niet doen! Trek je zwempak aan en ga naar Tolhekke. Bovendien zijn de voorstellingen in Wenen altijd uitverkocht. Zij die alleen al voor het volkslied naar ItaliŽ gaan, hebben Gerard Buisman nog nooit gehoord. Voor hen die naar Suriname vliegen om een beeld te krijgen van het slavernijverleden, kunnen prima in Willemsoord terecht om daar de weldadigheid te proeven. Wil je gaan backpacken in AustraliŽ, om de levensstijl van de Aboriginals te ervaren en om de oorspronkelijk cultuur van het land te snuiven? Drink een biertje in De Karre en je ervaart hetzelfde.

Op safari voor de Big Five? Doe een rondje Schansweg en je wordt door zoveel honden toegeblaft, dat de leeuwen onschuldige poesjes lijken. Voor de zakkenrollers van Rome, hoef je ís avonds slechts een rondje Rams Woerthe te doen. Ging je altijd naar Monaco om daar met je boot in een overvolle haven te gaan liggen? Inít Steenwijkerdiep is plek zat. Vind je het spannend om rond Parijs de Periferique te nemen? Doe met de auto een rondje Paardenmarkt op zaterdagmiddag en je zult beseffen dat Parijs een makkie is.

Wil je voor je rust naar de bossen van Duitsland? Ga winkelen in Steenwijk. De fontein op de markt zet die van Geneve volledig in de schaduw. Wil je voor cabaret naar Parijs? Aan het eind van het jaar is er cabaret zat in Steenwijk, bovendien zijn hier de verkleedpartijen talrijker en de dames mooier. Voor oude stenen hoef je echt niet naar Stonehenge in Engeland. Voor de beleving van te smalle Italiaanse stadsweggetjes, kun je naar de Scholestraat. In plaats van de ruÔnes van Babylon beveel ik het oude Welkooppand aan, dit is onlangs veiliger gemaakt en bovendien zijn de oude fundamenten nu zichtbaar.

In deze tijd van besmettingsgevaar moet je niet naar het buitenland willen, zolang je alle schoonheden van dit stadje aan de Aa niet gezien hebt.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 09.07.21
Dit is genieten zonder de deur uit te moeten.
Albert Greveling | Zwartsluis | VRIJDAG, 10.09.21 | 14.07 UUR | Kwetsend of ongepast?