Aflevering 23

Vreemde snuiters

Het is een cliché, maar zeker waar: wat gaat de tijd toch snel. Maar dat krijg je waarschijnlijk met een hete zomer waarbij je na het werk vooral lekker in het water dobbert, met het maken van nieuwe vrienden en onthalen van familieleden (en deze te vermaken). Een lange tijd geleden dan ook dat ik weer eens een column produceerde. Maar he, hier komt mijn nieuwe column.

Waar ik het meest misschien wel aan moest wennen bij het werken in een Amerikaanse Bibliotheek? Dat de samenleving hier vaak totaal anders is als in Nederland, zeker voor het dorpse leven dat ik gewend was. In Nederland kwam ik nauwelijks in aanraking met echte armoede. Hier wel. Kinderen die tijdens een filmvoorstelling bijkans omkomen van de honger omdat ze al een dag lang nog geen eten hebben gehad. De school hier in het dorp is dan ook in vakanties gewoon open tijdens lunchtijd, zodat kinderen toch in ieder geval 1 maaltijd per dag kunnen krijgen.

Nog nooit heb ik zoveel mensen ontmoet die, op zijn aardigst gezegd, op een totaal andere manier in het leven staan. Ja, Nederland heeft nu het Ruinerwold verhaal, maar hier is dat bijkans schering en inslag. De schoonmoeder van mijn bazin bijvoorbeeld, woont ook in totale afzondering omdat ze ervan overtuigd is dat of de zombies, of de buitenaardse mannetjes of de overheid een invasie zal doen. En zij is er klaar voor.

Nog nooit heb ik met wapens in de Bibliotheek te maken gehad, en hier moest ik een training doen zodat ik weet wat ik moet doen als iemand een wapen op mij richt, mij gijzelt of als iemand gewoon de bieb komt binnen stappen om iedereen af te maken.

Je komt hier de raarste mensen tegen (al zullen zij dat vast van mij zeggen). Zo sprak ik laatst Lindy. Lindy is een zeer intelligente vrouw en ontzettend aardig en vrolijk. Ik praat altijd graag met haar. Net als mijn collega’s. We houden van Lindy. Maar ik stond wel even te kijken toen zij mij toevertrouwde dat er op haar terrein een goudclaim lag. Nu is dat op zich niet zo verwonderlijk. Overal om ons heen zijn er nog gebieden te vinden waar goudclaims op zitten, maar zij leek mij niet het type goudzoeker. En dat bleek ze ook niet te zijn. Welnee, maar er waren mensen die op het goud in haar grond aan het azen waren. En ze konden, wat Lindy betreft, de pot op. Als ze het nou beleefd hadden gevraagd aan haar, maar nee, ze waren vooral bezig haar weg te treiteren en dat zou nooit gebeuren. In al mijn onschuld vroeg ik wie dat dan konden zijn, die haar goudclaim wilden. Nou, dat was toch duidelijk. En ze fluisterde: De Rockefellers en ook de Kennedy’s. Die waren al jaren bezig haar hier weg te treiteren. En nu hadden ze contact gezocht met de producer van de Star War-films en hij hielp de Rockefeller en de Kennedy familie om haar weg te pesten. Omdat hij veel van special effects en computers wist, kon hij haar op allerlei manieren proberen bang te maken.

Toen ik het later bij mijn collega’s probeerde te checken, begonnen zij te giechelen. Oh, neemt Lindy haar medicijnen weer even niet. Ja, ze is schizofreen en kan soms een dipje hebben.

Ook de buurman van L. (ik zal haar naam niet noemen omdat hier een groot wereldgeheim verteld gaat worden) is een bijzondere man. Buren hadden gezien dat er een enorm gat gegraven werd naast zijn huis. En een paar dagen later werd dit gat gevuld met allemaal puin. Niemand durfde het echt te vragen, maar L. stapte op de buurman af en vroeg wat er aan de hand was. Okay… FLUISTERTOON …. Ik zal het je zeggen, maar het is een enorm groot geheim. Niemand, werkelijk niemand mag het weten! Maar Garden Valley en een plaatsje in Irak zijn de enige twee plaatsen ter wereld waar heel speciale dinosaurus botten gevonden kunnen worden. En de enige plek in Garden Valley is in zijn tuin. En nu komt het: niet alleen liggen daar dinosaurus botten…. Maar ook de vleugels van engelen. Echte! Maar niemand mag dat weten hoor, want dat verstoort de wereldorde en dus moet alles weer begraven worden.

Iedereen in Garden Valley weet het nu natuurlijk, en wij voelen ons enorm trots dat er zo’n archeologische schat bij ons begraven ligt.

Wordt vervolgd

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | ZATERDAG, 19.10.19