Stijgende luchtdruk boven ScandinaviŽ!

Winter gaat nog hard toeslaan!

Winter gaat nog hard toeslaan!

Winter gaat nog hard toeslaan!© Jolanda Oosterveld

Volgens de kalender gaan we hard op weg richting de eerste lentemaand maart. Over anderhalve week is het al weer zo ver. Maar de natuur denkt daar volstrekt anders over. De laatste fase van februari gaat namelijk de koudste deel van deze winter worden. Ee winter die tot dusver geen potten heeft kunnen breken.

Vanaf dinsdag gaan noordoostenwinden koude en droge lucht vanuit Duitsland aanvoeren. ís Nachts gaat het weer licht tot matig vriezen. De dikke winterjas is daarbij beslist geen overbodige luxe. Het kwik in de thermometer geeft een graad of drie aan, maar de koude en schrale noordooster voelt het een stuk kouder aan. Wellicht dat het na het volgende weekeinde nog kouder als arctische luchtmassa's onze streken gaan bereiken. De laatste wintermaand februari krijgt een ijskoud staartje. Mogelijk wordt ook de eerste week maart een ijskoude met pittige vorst in de nacht. Kortom de winter is nog niet voorbij en lijkt nu pas echt te willen beginnen.

Weerverleden
Op 19 februari 1966 kwam er ook in het noorden van het land een einde aan een week met samenlevingsontwrichtende weersomstandigheden. Er lag enige tijd een scheidingslijn over ons land tussen zachte lucht in het zuiden en koude lucht in het noorden van het land. Dat leverde verschillende soorten neerslag op. In het noorden meest sneeuw, in het zuiden regen en in het midden regen, regen met ijzel, ijsregen etc. In Groningen en Friesland beleefde men een week lang ijzel- en sneeuwstormen. Het werd op 1987 na, de ergste ijzel-situatie. Daarna stak er een storm op uit het noordoosten. Langs de scheidingslijn passeerde de ene na de andere storing. Een strook van 30 km breedte over het midden van Friesland kreeg circa 25 mm regen bij temperaturen onder het vriespunt. Door diverse draadbreuken viel de elektriciteit uit, waardoor veel woningen in het donker en in de kou zaten. Na enkele koude nachten met in Groningen 15 tot zeer lokaal 22 graden vorst, viel uiteindelijk op 19 februari de dooi in.

Extremen 19 februari De Bilt
Hoogste max. temp.: 14,9˚C 1990
Laagste gemiddelde temp.: -9,1˚C 1956
Laagste min. temp.: -15,5˚C 1956
Hoogste neerslag: 13 mm 1995
Hoogste uurgem. wind: 15 m/s 1911

Zon op: 7:47
Zon onder: 17:53

Door: De Brederwiedekrant | Dick van Rees

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 19.02.18 | 08.47 UUR


advertentie