Zaterdag 24.07.21 | 12.02 uur

Bestuurslid Hans Wijnen: Slim samenwerken in de regio

'Van bermgras naar groen gas in samenwerking Drenthe en Overijssel'

© WDODelta

Provincie Drenthe, Waterschap Drents Overijsselse Delta en zeven gemeentes slaan de handen ineen voor een grootschalig innovatief circulair project. Partijen participeren in het initiatief Verwaarden Groene Reststromen van de gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe. Doelstelling is om binnen twee jaar een centrale verwerkingslocatie te realiseren waar groene reststromen, zoals bermgras en rietsluiksel uit het Nationaal Park Weerribben-Wieden, worden verwerkt tot (tussen)product. Denk daarbij aan groen gas, plaat- en isolatiemateriaal en bodemverbeteraars.

Door regionaal samen te werken zal circa 30.000 ton vrijkomend maaisel beschikbaar zijn om economische activiteiten mogelijk te maken.

“In de afgelopen jaren is al uitgebreid onderzoek gedaan naar en getest met de mogelijkheden van verwerking”, aldus Jacob Heitman Directeur van de Gebiedscoöperatie Zuidwest-Drenthe. “Op fieldlab schaal zijn de resultaten veelbelovend. Nu staan we op het punt om de samenwerking met private verwerkingspartijen aan te gaan om tot daadwerkelijke grootschalige productie en distributie te komen. Ook zijn we nog op zoek naar een geschikte locatie in de regio voor een bermgrashub.”

Win-win
Verwaarden van groene reststromen zal niet alleen bijdragen aan de circulaire opgave, partijen zien ook kansen voor de bevordering van bedrijvigheid, innovatie en werkgelegenheid. Wethouder Gerrie Hempen van gemeente De Wolden: “Bermgrasmaaisel is tot op heden een afvalproduct. Het kost de gemeente veel geld om dit af te voeren. Binnenkort krijgen we er een fantastisch product voor terug. Kortom: het is een écht win-win project. De gebiedscoöperatie heeft laten zien dat je door overheid, ondernemers en onderwijs samen te brengen, dergelijke projecten kunt aanzwengelen.”

Uitdaging
Dagelijks bestuurslid Hans Wijnen van Waterschap Drents Overijsselse Delta vult aan: “Goed om dit samen met andere partners op te pakken. Een concreet voorbeeld van slim samenwerken in de regio met verschillende partijen en bedrijven. Hierdoor komt voldoende maaisel beschikbaar om economische activiteiten (financieel) mogelijk te maken. Door het maaisel niet meer als afvalstof te zien en af te voeren, maar juist als waardevolle grondstof in te zetten voor een ander product, leveren we een bijdrage aan de circulaire economie. Dat is een belangrijk item op de agenda van het waterschap. Er ligt een uitdaging in het zoeken naar mogelijkheden om grondstofgebruik te verminderen en afvalstoffen circulair in te zetten door te zoeken naar nieuwe technologieën.”

Naast Hempen, hebben wethouders van Westerveld, Midden-Drenthe, Meppel, Hoogeveen, Steenwijkerland, Hardenberg en dagelijks bestuurslid Wijnen van Waterschap Drents Overijsselse Delta de intentieverklaring tot samenwerking ondertekend. Daarnaast is Rendo als beheerder van het elektriciteits- en gasnet een belangrijke partner. Gedeputeerde Jumelet van de Provincie Drenthe bekrahtigde het officiële moment door een eerste stuk berm symbolisch te maaien.

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | ZATERDAG, 22.05.21 | 07.19 UUR


advertentie

Vandaag:
23° | 17°
Meer weer...
Morgen:
23° | 16°


AGENDA
  • Zaterdag 24.07.21
  • Zondag 25.07.21
  • Maandag 26.07.21
  • Dinsdag 27.07.21
  • Woensdag 28.07.21
  • Donderdag 29.07.21
  • Vrijdag 30.07.21
  • Volledige agenda...

POLL

  • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
0.6657 s