Zaterdag 06.03.21 | 12.31 uur

Update 17 februari: Coronavirus (COVID-19)

LAKS en ISO: Scholieren en studenten zijn klaar met loze beloften op perspectief voor jongeren

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) en Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) hebben de handen ineen geslagen om het kabinet om daadkracht te vragen in de heropening van de scholen. De twee jongerenorganisaties voeren deze woensdag om 10:00 actie voor meer haast bij het heropenen van middelbare scholen, hogescholen en universiteiten. LAKS-voorzitter Nienke Luijckx: “Iedereen roept dat het belangrijk is, maar er ligt nog steeds geen plan. Jongeren lopen intussen echt tegen hun grenzen aan: we zien dat de rek eruit is. Er zijn tal van ideeën aangereikt, de bal ligt nu bij het kabinet.”

Deze woensdagochtend staat een groep jongeren op het Plein in Den Haag met boodschappen namens hun leeftijdsgenoten: jongeren die kampen met mentale problemen en er door de restricties niet bij kunnen zijn, maar wel gehoord moeten worden. Dahran Çoban, voorzitter van het ISO: “Het feit dat we hier staan moet je zien als een noodkreet. Eerder hebben we adviezen geschreven en constructief meegepraat, maar er staan genoeg visies en hartenkreten op papier en de tijd van sussende woorden is voorbij.” Luijckx vult aan: “Het is natuurlijk mooi dat jongeren serieus worden genomen door ze uit te nodigen, de beleidsmakers aan deze vergadertafels moeten alleen meer doen dan luisteren.”

Een mogelijke stap zou volgens de voorzitters van de jongerenorganisaties kunnen zijn dat het kabinet actief aan het OMT vraagt om een routekaart naar opening van de onderwijsinstellingen. Het ISO kwam vorige week met een onderzoek waaruit bleek dat er een verband bestaat tussen de mentale gesteldheid van studenten en de hoeveelheid online onderwijs. Luijckx: “Desnoods begin je met één dag in de week fysiek onderwijs. Als er maar stappen gezet worden.” Het vragen om een advies is volgens de scholieren en studenten een belangrijk signaal. “Zo draag je uit dat je het belang van jongeren echt serieus mee wilt nemen en geef je invulling aan het vage begrip ‘perspectief’. Het OMT heeft logischerwijs de volksgezondheid voor ogen. Geef hen de opdracht om daarbinnen te vertellen welke stappen op welk moment wél kunnen.”, aldus Çoban.

Op 28 januari bood de Jongeren Denktank Coronacrisis al een advies aan de minister-president aan. Daarbij sprak hij een vol uur met hen over de zorgen van jongeren en wat er nu moet gebeuren. ISO- voorzitter Çoban: “Er was een breed gedeelde conclusie aan tafel dat er perspectief geboden moet worden aan alle jongeren die nu in de problemen zitten. Dan is het te mager om alleen te kijken of gemeenten bibliotheken en sportverenigingen mogen heropenen als studenten al bijna een jaar thuis zitten.” Ook in de persconferentie van 2 februari ontbraken stappen en toezeggingen voor het onderwijs.

“Het kabinet poogde de samenleving een hart onder de riem te steken, door met een routekaart uit deze coronacrisis te komen. In deze hele exit-strategie ontbrak het onderwijs en wordt er met geen woord gerept over waar jongeren de komende maanden naar uit kunnen kijken. Vandaar onze oproep van vandaag. Vandaar onze oproep van vandaag.”, aldus LAKS-voorzitter Luijckx.

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | WOENSDAG, 17.02.21 | 10.04 UUR


advertentie

Vandaag:
6° | 0°
Meer weer...
Morgen:
6° | 0°


AGENDA
  • Zondag 07.03.21
  • Maandag 08.03.21
  • Dinsdag 09.03.21
  • Woensdag 10.03.21
  • Donderdag 11.03.21
  • Vrijdag 12.03.21
  • Zaterdag 13.03.21
  • Volledige agenda...
TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.60793 s