Dinsdag 02.03.21 | 08.10 uur

Natuurmonumenten houdt eeuwenoude traditie in stand

Mobieltje van de oudheid klinkt vanaf de watertoren

Midwinterhoorn Bloasgroep Kop van Overiessel

Midwinterhoorn Bloasgroep Kop van Overiessel © Natuurmonumenten

Midwinterhoorn Bloasgroep Kop van Overiessel beleefde zaterdag in ieder geval letterlijk een hoogtepunt. In de schemering bliezen ze hun mystieke klanken vanaf de top van watertoren uit over de wijde omgeving. De toren van Natuurmonumenten bleek een prachtige locatie voor de eeuwenoude traditie. “Dit kan zomaar uitgroeien tot een traditie”, zegt beheerder Bernadette Haverkort van Bezoekerscentrum de Wieden.

“Het mobieltje van de oudheid”, glimlacht Wim Lameris zaterdagmiddag. Hij is een van de blazers van de groep en staat met een aantal collega’s in het bos bij de watertoren. Vanaf daar beantwoordt hij het geluid dat van veertig meter hoogte komt. De midwinterhoornblazers houden daarmee een eeuwenoud gebruik in stand.

“In Nederland is het vooral een traditie in de grensstreek. Daar communiceerden boeren op deze manieren met elkaar. Bijvoorbeeld over onraad. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog waarschuwden de boeren elkaar voor Duitsers. Smokkelaars in de grensstreek gebruikten ook hoorns om elkaar te waarschuwen”, vertelt Lameris.

De traditie is eigenlijk nog veel ouder, weet hij. “Al in de Bijbel komen hoorns voor. Dan vaak voor het uiten van vreugde. Later probeerden mensen boze geesten te verdrijven voor de jaarwisseling. Dat was een kwestie van zoveel mogelijk lawaai maken. Vuurwerk komt daar ook uit voort. De kerk boog de traditie later om tot de aankondiging van de geboorte van Christus.”

De midwinterhoorns zijn minder geschikt voor spelen van melodieën en het geluid is volgens Lameris ‘niet heel mooi’. Toch zorgen de klanken zaterdag voor een mooie sfeer rondom de watertoren. De geluiden bereiken moeiteloos de kern van Sint Jansklooster. “Het geluid komt het verst bij een beetje vorstig weer. Dan klinkt het prachtig over de velden. Een beetje mystiek en geheimzinnig. De mist die nu rondom de toren hangt, heeft niet echt invloed op het geluid.”

Het was voor het eerst dat de midwinterhoornblazers in Sint Jansklooster te horen waren. En dat bleek een succes. Dorpelingen en andere belangstellenden namen een kijkje bij de watertoren en het achterliggende bos. Ze konden vanwege de geldende coronamaatregelen niet de gang over de architectonische trappen naar boven maken. Toch blijkt de karakteristieke toren een prima locatie voor de eeuwenoude traditie.

Bernadette Haverkort hoopt dat een vervolg mogelijk is. “Eigenlijk willen we vaker iets organiseren in en rondom de watertoren. Daarvoor leven een aantal plannen, waaronder bijvoorbeeld een midwinterfeest. Omdat we vanwege corona momenteel niets mogen organiseren, zat dat er niet in. Maar heel leuk dat er belangstelling is voor deze traditie. Hopelijk kunnen we hier volgend jaar meer mee doen.”

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 14.12.20 | 09.33 UUR
Vandaag:
13° | -1°
Meer weer...
Morgen:
12° | 2°


AGENDA
  • Dinsdag 02.03.21
  • Woensdag 03.03.21
  • Donderdag 04.03.21
  • Vrijdag 05.03.21
  • Zaterdag 06.03.21
  • Zondag 07.03.21
  • Maandag 08.03.21
  • Volledige agenda...

POLL

  • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

MEEST GELEZEN

TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.6071 s