Zaterdag 24.10.20 | 12.22 uur

'Noaberschap is waar het om draait in dit hofje'

Feestelijke oplevering van de hofwoningen in Sint Jansklooster

Begin mei 2019 werd gestart met de bouw van veertien sociale huurwoningen van Wetland Wonen in Sint Jansklooster. Bijna een jaar later, vanaf maart 2020, wonen de eerste bewoners in hun energiezuinige hofwoning aan de Molenstraat, Bonkenhaveweg, Van Isselmudenstraat en Kloosterkamp in Sint Jansklooster. Op 26 augustus werd dit gepast gevierd met het onthullen van de naam en verschillende activiteiten voor kinderen in de buurt van de nieuwbouwwoningen.

“Vanwege de landelijke coronamaatregelen konden we niet eerder stilstaan bij deze oplevering. Maar we wilden dit niet stilletjes voorbij laten gaan. Noaberschap is waar het om draait in dit hofje. De bewoners letten op elkaar, helpen elkaar waar nodig en drinken een gezellig kopje koffie samen”, zegt Marcel Timmerman, directeur-bestuurder van Wetland Wonen. “Een unieke woonvorm in de gemeente Steenwijkerland. Wij zijn hier best trots op en wilden dit graag vieren binnen de coronarichtlijnen van het RIVM”, vult hij aan.

Onthulling van de naam: Kloosterhof
Woensdag 26 augustus werd onder toeziend oog van de trotse bewoners en belangstellenden de naam voor de hofwoningen onthuld door wethouder Scheringa (Steenwijkerland) en Marcel Timmerman (directeur-bestuurder Wetland Wonen). Kloosterhof. De woonvorm en geschiedenis van deze locatie komen terug in deze naam, die bedacht is door de bewoners. “Het bijzondere aan de woningen is dat ze samen een hof vormen. De woningen staan in een u-vorm met in het midden een gezamenlijk stuk groen dat ook dienst doet als ontmoetingsplaats. En zoals de plaatsnaam Sint Jansklooster al verklapt stond er vroeger in dit gebied een klooster”, verklaart Timmerman de naam voor de nieuwbouwwoningen.

Activiteiten voor inwoners van Sint Jansklooster
’s avonds waren er verschillende activiteiten voor de basschoolleerlingen uit Sint Jansklooster. Zo konden zij een gratis ijsje eten en een ballondier laten maken bij de clown. Vanwege de regen werd het springkussen helaas afgelast. Wel kon de op school gekregen kleurplaat worden ingeleverd. De winnaars van de kleurwedstrijd worden binnenkort op de Facebookpagina van Wetland Wonen bekend gemaakt. Ook volwassenen konden een kijkje nemen bij de hofwoningen. Een draaiorgel speelde vrolijke muziek, waardoor er een gezellige sfeer was in en om Kloosterhof.

Timmerman: “Het plan voor de nieuwbouw is tot stand gekomen in samenspraak met veel inwoners van Sint Jansklooster en de gemeente Steenwijkerland. Een speciale klankbordgroep bestaande uit een afvaardiging van Plaatselijk Belang Sint Jansklooster, de werkgroep seniorenhuisvesting Sint Jansklooster, Huurdersvereniging Zwartewaterwiede en een aantal wijkbewoners hebben meegedacht over het concept. Dat plan is door TWA-architecten vertaald in een prachtig ontwerp voor veertien sociale huurwoningen gebouwd in de vorm van een hofje. En vervolgens vlot en netjes gerealiseerd door bouwbedrijf Knol. We wilden de oplevering van deze bijzondere woningen graag samen met de inwoners van Sint Jansklooster vieren. Zoals we samen na hebben gedacht over wat er nodig en mogelijk was op deze plek.”

Herstructurering Molenbuurt
De nieuwbouw van de hofwoningen is onderdeel van een ingrijpende wijkverbetering rondom de Molenbuurt-Monnikenweg. Hiermee wordt de omgeving van de Molenstraat opgeknapt en een enorme impuls gegeven aan de vernieuwing van het woningbestand in Sint Jansklooster. Dat gebeurt in verschillende fases. Zo heeft Wetland Wonen al eerder woningen gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw aan de Molenstraat en zijn meerdere huurwoningen in deze wijk gerenoveerd.

“Bijna 20 jaar geleden zijn we gestart met de vernieuwing van woningen voor onze huurders in Sint Jansklooster. Dit heeft onder andere geleid tot nieuwbouw van levensloopgeschikte sociale huurwoningen, nieuwbouw van koopwoningen én een nieuwe supermarkt.” Nu volgt de laatste stap; de sloop van negentien woningen op de hoek van de Bonkenhaveweg en de Monnikenweg en vervangende nieuwbouw. Deze huurwoningen staan leeg en het gebied is afgezet met bouwhekken. De sloop start naar verwachting eind dit jaar of net na de jaarwisseling. Na de sloop blijft er eerst een braakliggend terrein achter. Timmerman: “Het is nog niet bekend wat en wanneer wij daar gaan bouwen. Dat zijn we aan het onderzoeken. Uiteraard kijken we ook nu naar de behoefte van de inwoners uit Sint Jansklooster en de woningen die we al in deze kern hebben.”

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DONDERDAG, 27.08.20 | 07.31 UUR
Vandaag:
15° | 7°
Meer weer...
Morgen:
15° | 5°


AGENDA
  • Zondag 25.10.20
  • Maandag 26.10.20
  • Dinsdag 27.10.20
  • Woensdag 28.10.20
  • Donderdag 29.10.20
  • Vrijdag 30.10.20
  • Zaterdag 31.10.20
  • Volledige agenda...

POLL

  • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.61018 s