Zaterdag 15.08.20 | 12.37 uur

Wat moet ik weten als ik vuurwerk ga afsteken?

Het aftellen is begonnen: Vuurwerkverkoop van start!

Veel vuurwerkliefhebbers hebben er naar uitgekeken: de start van de vuurwerkverkoop. U kunt op 3 werkdagen vuurwerk kopen. De koopdagen in 2019 zijn zaterdag 28, maandag 30 en dinsdag 31 december. Afhankelijk van het soort vuurwerk moet u minimaal 12, 16 of 18 jaar zijn om het te kunnen kopen. Op de verpakking staat hoe oud u moet zijn.

Vuurwerk kopen bij legale vuurwerkwinkel
U mag als consument alleen vuurwerk kopen bij vuurwerkwinkels met een vergunning. Het vuurwerk dat u in deze winkels koopt, moet voldoen aan wettelijke eisen. U kunt een legale vuurwerkwinkel herkennen aan een bordje met de tekst: 'Verkoop vuurwerk. Roken en open vuur verboden'.

Vuurwerk uit het buitenland
U mag vuurwerk alleen naar Nederland brengen tijdens de toegestane verkoopdagen. U mag alleen goedgekeurd vuurwerk uit het buitenland kopen.

Online vuurwerk kopen
Als u vuurwerk koopt via (buitenlandse) webshops, let dan op dat u dit altijd ophaalt bij een legaal verkooppunt. Let er ook op dat het gaat om legaal vuurwerk. De Inspectie voor Leefbaarheid en Transport houdt toezicht op bezit en handel van illegaal vuurwerk.

Herkennen van consumentenvuurwerk
Consumentenvuurwerk moet de beschrijving ‘Geschikt voor particulier gebruik’ hebben. Ook moet het vuurwerk een vermelding of afbeelding hebben van de effecten. Zo weet u wat u kunt verwachten bij het afsteken van vuurwerk.

Steekt u illegaal vuurwerk af?
Dan kunt u een boete krijgen en zijn er mogelijk gevolgen voor uw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Maatregelen kabinet voor veilige jaarwisseling
Het is verplicht om een lanceerstandaard te gebruiken bij het afsteken van vuurpijlen. Dit geldt vanaf de jaarwisseling 2018-2019. Vanaf de jaarwisseling 2019-2020 is het verplicht om gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten aan klanten mee te geven. Ook moet instructie gegeven worden door de verkoper hoe u het vuurwerk veilig afsteekt. Het kabinet kiest voor deze maatregelen naar aanleiding van het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Minimumleeftijd voor kopen van vuurwerk
U moet minimaal 12, 16 of 18 jaar zijn om vuurwerk te kunnen kopen. De minimumleeftijd hangt af van het soort vuurwerk. Op de verpakking staat hoe oud u moet zijn om het vuurwerk te kopen. Dit hangt af van in welke van de 3 categorieën het vuurwerk valt. De 3 categorieën hebben elk hun eigen kenmerken voor gebruik, gevaar en geluid.

Hoeveel vuurwerk kopen en bewaren
U mag niet meer dan 25 kilo vuurwerk kopen en in huis bewaren.

Wat moet ik weten als ik vuurwerk ga afsteken?
U mag vuurwerk alleen afsteken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur van het daarop volgende jaar. In de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente staat waar u geen vuurwerk mag afsteken. U kunt een boete of straf krijgen als u zich niet aan de regels houdt.

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | ZATERDAG, 28.12.19 | 12.36 UUR


advertentie

Vandaag:
25° | 19°
Meer weer...
Morgen:
29° | 19°


AGENDA
  • Zaterdag 15.08.20
  • Zondag 16.08.20
  • Maandag 17.08.20
  • Dinsdag 18.08.20
  • Woensdag 19.08.20
  • Donderdag 20.08.20
  • Vrijdag 21.08.20
  • Volledige agenda...

POLL

  • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.54364 s