Dinsdag 07.07.20 | 18.13 uur

Sparen, sparen, sparen!

Starters op de woningmarkt in de problemen

Starters op de woningmarkt in de problemen

Starters op de woningmarkt in de problemen© VanBeek

De landelijk hoorbare hulpvraag van starters op de woningmarkt heeft ook Overijssel bereikt en is niet onopgemerkt gebleven. Vandaar dat de OVKK besloot om een woonbehoefte onderzoek uit te voeren met oog op de starters. Hierbij werden Bornerbroek, Bentelo, Wanneperveen, Wesepe en Langeveen onder de loep genomen. Hoe zit het met de rest van Nederland? Als we de nieuwsberichten mogen geloven, moet een starter over een flink vermogen beschikken, alvorens hij ook maar een kans maakt op zijn eerste woning.

Problemen van een starter
waarom hebben de starters in Nederland het toch zo zwaar te verduren? De huizenmarkt is aangetrokken en dat zou goed nieuws moeten zijn. Toch lijkt het erop dat de starters niet aan de bak komen, vanwege concurrentie door doorstromers en expats. De strengere hypotheekregels en het beperkte aanbod van betaalbare woningen zorgen ervoor dat steeds minder mensen onder de 30 een hypotheek aanvragen. Ook het inbrengen van eigen geld geeft nogal eens problemen.

Sparen, sparen, sparen
Volgens het Hypotheek Data Netwerk leggen de meeste alleenstaande starters niet meer dan 20.000 euro bij, wanneer zij een woning aanschaffen. Indien zij met dit bedrag op zoek gaan naar een woonoppervlak van 60 vierkante meter, zullen zij in 250 gemeente een goed vooruitzicht hebben. Ziet de starter zichzelf liever wonen in een woning met een oppervlak van 80 vierkante meter, dan kan hij slechts bij 100 gemeenten terecht met dit bedrag. Independer laat weten dat die 20.000 euro losstaat van het maximum dat een starter mag lenen. De hypotheeklening wordt enkel gebaseerd op iemands inkomen. Kosten als de overdracht, de notaris en de taxatie worden als extra bezien en kunnen per regio behoorlijk verschillen.

Buiten bereik
De starters die wat krapper bij kas zitten, kunnen het beste uit de buurt blijven van Utrecht. Zo blijkt dat starters die “maar” 20.000 euro hebben gespaard, een redelijke kans maken in slechts zes van de 26 gemeenten. Amsterdam is ook een no-go, aangezien starters daar door zullen moeten sparen tot ze zo’n 100.000 tot 180.000 op hun spaarrekening hebben staan, willen ze kans maken op een woning.

Een lening aanvragen
Doordat het voor veel starters vrijwel onmogelijk lijkt om zulke bedragen binnen een redelijke tijd bij elkaar te sparen, wenden velen zich tot een starterslening, een extra lening die naast de hypotheek mag worden afgesloten. Een lening aanvragen kan hen helpen om binnen een betrekkelijk korte tijd toch een huisje te bemachtigen. Toch blijft het voor starters een grote uitdaging om een woning te bemachtigen en er zullen meerdere zaken moeten worden aangepakt om hier verandering in te brengen.

Campagne
De Brederwiedekrant wil zich graag positioneren aan de hand van inhoud. Dit soort journalistieke specials dragen hierin bij. De partner special is onderdeel van deze campagne, in samenwerking met Pricewise.

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DINSDAG, 29.10.19 | 17.45 UUR


advertentie

Vandaag:
22° | 12°
Meer weer...
Morgen:
21° | 12°


AGENDA
  • Woensdag 08.07.20
  • Donderdag 09.07.20
  • Vrijdag 10.07.20
  • Zaterdag 11.07.20
  • Zondag 12.07.20
  • Maandag 13.07.20
  • Dinsdag 14.07.20
  • Volledige agenda...

POLL

  • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

MEEST GELEZEN

TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
0.51997 s