Dinsdag 26.05.20 | 11.52 uur

Tweede Nationale Toerisme Top ‘Duurzaam kwaliteitstoerisme’

'Regio kan meeprofiteren van groeiend toerisme'

Het toerisme in Nederland blijft fors groeien, met een voorspelde toename van 50% aan internationale toeristen in 2030. Het Rijk en de regio moeten daarom volgens wethouder Bram Harmsma samenwerken om te komen tot duurzaam kwaliteitstoerisme. Het thema dat centraal stond tijdens de tweede Nationale Toerisme Top die 9 oktober werd gehouden. Het zogeheten bestemmingsmanagement kan helpen om hotspots als Giethoorn te ontzien en kansrijke regio’s in de omgeving, waar nog wél ruimte is voor groei, verder te ontwikkelen.

Van bestemmingspromotie naar bestemmingsmanagement
Wethouder Bram Harmsma: ‘We zien dat het toenemend toerisme een steeds zwaardere wissel trekt op de bewoners in Giethoorn en dat de leefbaarheid onder druk komt te staan. Gelukkig is er landelijk en ook in de Tweede Kamer meer aandacht voor het onderwerp. Zo is vorig jaar, als vervolg op de eerste Nationale Toerisme Top, de focus verlegd van bestemmingspromotie naar bestemmingsmanagement. Een prachtuitdaging waar we in Steenwijkerland al fors op inzetten. Met meerdere initiatieven leveren wij een actieve bijdrage aan de nationale ambitie om toeristen in Nederland te spreiden’.

In de tweede Nationale Toerisme Top van 9 oktober hebben het Rijk en de twaalf provincies een actieagenda gepresenteerd die voortborduurt op de in 2018 ingeslagen weg.

Initiatief vanuit de samenleving
De aanpak van Steenwijkerland kan mogelijk tot voorbeeld dienen voor andere regio’s die te maken hebben met een hoge groei van toerisme. In deze aanpak staat het initiatief vanuit de samenleving centraal. De gemeente werkt nauw samen met de gebiedspartners in publiek private samenwerkingen. De Stichting Weerribben-Wieden is een voorbeeld van samenwerking tussen terreinbeherende organisaties als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, LTO, ondernemers, inwoners en overheid. Met elkaar profiteren ze zo van de kansen die het internationaal toerisme biedt – hogere besteding, meer werkgelegenheid, behoud van dorpsvoorzieningen zoals de buurtsuper en buslijn.

Duurzaam kwaliteitstoerisme
Bram Harmsma ‘We werken aan nieuw beleid voor toerisme en recreatie in het gebied Weerribben-Wieden. Het grootste aaneengesloten wetland van Noordwest-Europa is een uniek gebied waar gewoond, gewerkt en gerecreëerd wordt. Toeristen kunnen terecht in ons Nationaal Park, corso- en gondeldorpen en Zuiderzeestadjes. Hiervoor investeren we, gesteund door de provincie Overijssel, de komende jaren miljoenen euro’s om onder meer onze (digitale) infrastructuur in Steenwijkerland te verbeteren. We willen bijvoorbeeld de toeristen verleiden om, vanuit transferia, met duurzame vervoersmiddelen door de regio te trekken en maken van het station in Steenwijk een uitnodigende toegangspoort tot de rest van de regio.

Onder dit alles ligt beleid op basis van data. Vooruitlopend op een landelijke data-alliantie werken we onder andere samen met het Nationaal Bureau voor Toerisme en Congressen. Daarmee leveren we een actieve bijdrage aan de nationale ambitie om toeristen in Nederland te spreiden. En de steun van het Rijk is daarbij hard nodig!'

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 11.10.19 | 06.13 UUR


advertentie

Vandaag:
21° | 6°
Meer weer...
Morgen:
21° | 5°


AGENDA
  • Dinsdag 26.05.20
  • Woensdag 27.05.20
  • Donderdag 28.05.20
  • Vrijdag 29.05.20
  • Zaterdag 30.05.20
  • Zondag 31.05.20
  • Maandag 01.06.20
  • Volledige agenda...

POLL

  • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

MEEST GELEZEN

MAAND GELEDEN

TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.40996 s