Donderdag 17.10.19 | 16.43 uur

Natuurmonumenten zoekt nieuwe torenwachters

Watertoren zorgt drie keer voor een wow-effect

“De watertoren zorgt drie keer voor een wow-effect”, vertelt ‘torenwachter’ Arjen Boonstra terwijl hij op Open Monumentendag over De Wieden uitkijkt. “Eerst de architectuur van het gebouw, dan de prachtige trap en tenslotte het uitzicht over de regio. Bezoekers zijn altijd onder de indruk.”

En dat is de Kraggenburger zelf ook nog. Sinds drie maanden klimt hij als vrijwilliger van Natuurmonumenten regelmatig naar boven om bezoekers meer over het bouwwerk én De Wieden te vertellen. “Want het landschap en de natuur waren voor mij redenen om me als vrijwilliger aan te melden. Ik vind Nationaal Park Weerribben-Wieden het mooiste natuurgebied van Nederland. Toen kreeg ik de vraag of ik torenwachter wilde worden…”, vertelt Boonstra.

Daardoor heeft zijn liefde voor De Wieden een extra dimensie gekregen. Hij vertelt hoog boven de grond enthousiast over het ontstaan van het karakteristieke landschap. Toehoorders hebben deze Open Monumentendag geluk: dankzij het heldere weer zijn Zwolle, Steenwijk en natuurlijk de Beulakerwijde en Boschwijde prachtig zichtbaar. Inwoners van Sint Jansklooster speuren deze dag naar hun woning. “Daar!”, klink het regelmatig.
Rond het middaguur komt het bezoek aan de toren goed op gang. Veel fietsers onderbreken hun tocht voor een klim naar boven. “96, 97, 98…”, telt een meisje het aantal trappen dat ze al heeft afgelegd. Een wat ouder echtpaar neemt even een pauze voor de laatste trappen. Ook zij worden straks beloond voor hun inspanningen.

Beneden verwelkomt Bernadette Haverkort van Natuurmonumenten de bezoekers. De natuurorganisatie heeft de watertoren al een aantal jaren in beheer en opent elke zaterdag en in de zomermaanden ook elke woensdag de deuren. “Eigenlijk zouden we dat vooral in de zomervakantie vaker willen doen. Daarom zoeken we nieuwe torenwachters”, vertelt Haverkort.
Dat hoeven geen superkenners van watertorens te zijn, maar enige affiniteit met cultuur erfgoed is uiteraard een pré. “En daarnaast is het natuurlijk prachtig als je iets over De Wieden en de natuur kunt vertellen. Maar enthousiasme is het belangrijkste, want uiteraard leiden we nieuwe torenwachters eerst op. Ze komen in ieder geval in een hele leuke club mensen terecht.”

Meer informatie over de vacture: https://www.natuurmonumenten.nl/vrijwilliger/vacature/vrijwillige-excursieleider-torenwachter-sint-jansklooster

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 16.09.19 | 08.18 UUR


advertentie

Vandaag:
14° | 8°
Meer weer...
Morgen:
15° | 8°


AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.35673 s