Donderdag 12.12.19 | 16.46 uur

Lachende gezichten bij gondelgroepen, Dwarsgrachtigers en bezoekers

Jong en oud geniet van Gondelvaart Dwarsgracht

Jong en oud geniet van Gondelvaart Dwarsgracht

Jong en oud geniet van Gondelvaart Dwarsgracht © Gondelvaart Dwarsgracht

Afgelopen zaterdag zijn de circa 2500 bezoekers van de 74ste Gondelvaart op Dwarsgracht door alle acht gondels met theater op het water vermaakt. Sfeervol en creatief verlichte Gondels en passend entertainment wisten bij de bezoekers vele bewonderende blikken en een glimlach op het gezicht te toveren. Clown Ries zorgde voor plezier bij de kinderen door met ballonnen allerlei dieren figuren te lijken ‘toveren’. Fanfare de Wieden en FF Blazen hebben de muziek tijdens de Gondelvaart verzorgd. Met een schipper aan het roer van een ‘bok’ werden ze spelend door de gracht gevaren.

Natuurlijk was het dit jaar ook weer spannend voor de Gondelbouwers en figuranten wie de eerste prijs had gewonnen. Zondagmiddag was de prijsuitreiking. Sponsoren, Gondelbouwers en Vrijwilligers waren hier allen bij aanwezig. Wethouder Trijn Jongman verzorgde een passende toespraak waarin ze benadrukte hoe belangrijk het samenspel tussen de drie groepen is om een feestelijk evenement als de Gondelvaart op Dwarsgracht tot een succes te kunnen maken. Voor de jury, bestaande uit drie ‘kenners' was het niet eenvoudig om de winnaar te bepalen. Bij iedere gondel heeft men een passende motivatie gegeven met betrekking tot de puntenverdeling. Dit wordt door de Gondelbouwers zeer gewaardeerd. De gondels worden beoordeeld op uitwerking van het idee, afwerking, verlichting en algemene indruk. Daarnaast is er nog een aparte prijs voor het entertainment, de figurantenprijs.

1. De Polderclub; Ironpunk
Veel creativiteit op deze gondel. Dat was ook wel nodig, aangezien het einde van het brandstoftijdperk nadert. De laatste restanten olie worden bij elkaar gesprokkeld. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Alles wordt uit de kast gehaald. Waarbij de grote vraag is, ‘zal de vrede weder keren als er nieuwe energie bronnen worden aangewend?’

2. De TC; Jungle book
Het publiek kwam ogen te kort om alles op deze gondel te kunnen zien. In de jungle van India woont Mowgli. Hij is opgevoed door een roedel wolven. Aan zijn onbezorgde leven komt een einde als de mens hatende tijger Shere Khan terugkeert in de jungle. In het dichtstbijzijnde dorp ontmoet hij een mooi en lief meisje.

3. Stelletje Ongeregeld; Poolparty Dwarsgracht
Deze gondel weet de toeschouwers te vermaken met een heuse Poolparty Dwarsgracht. Een gondel met passende versiering waarbij er volop activiteit is aan boord. Poolparty Dwarsgracht, zaterdag 27 juli 20.00 uur met DJ. Eten, drinken en gezelligheid.

4. Lutanic; Een potje toverschaak
In de tovenaarswereld speelt men graag een potje toverschaak. Op de gondel stond een levend schaakspel, er was van alles te zien. Door de schakers werd goed nagedacht voor de stukken werden verplaatst. Men wist het publiek en de echte schaakliefhebbers erbij te betrekken.

5. De Deurbieters; Bijboot
Veel geel en zwart, voor iedere toeschouwer was duidelijk dat het op deze gondel om de bij draaide. We zijn er ons in het dagelijks leven bijna niet van bewust hoe diep de bij in ons dagelijks bestaan is verweven en hoe bijzonder belangrijk ze voor ons is. Met deze ‘bijboot’ en het vrolijke entertainment heeft men aandacht en applaus gekregen.

6. Stark Wark; Celblok nr 10
Een gondel waar menigeen even bang van werd. Er was een gevangenis met vijf gevangenen. Deze kwamen nooit meer vrij. Zouden we worden opgehangen of had men medelijden en kwamen ze alsnog vrij? Wat zou het uiteindelijke lot worden voor de vijf jongens in Celblok nummer 10? Het publiek is hierover in het ongewisse gelaten, een open einde dus.

7. GZN; St. Patricks Day
Een sfeervolle gondel waarin de kleur groen centraal stond. Van origine werd Saint Patrick verbonden met de kleur blauw. Maar omdat de bijnaam van Ierland ‘het smaragd(groene) eiland’ is wordt de kleur groen gebruikt op St. Patrick’s Day. Daarnaast is dit de kleur die geassocieerd wordt met het klaverblad. Deze was groot verlicht aan de zijkant van de gondel vastgemaakt.

8. De Otterskooi; Eerste Tonnetje haring in Dwarsgracht
Een passende gondel van de Otterkooi. Het eerste tonnetje haring is binnen en dat moet natuurlijk gevierd worden. Aan boord Hollandse Nieuwe met een drankje. De muzikale begeleiding was van het Haring Meisje, passend in rood-wit-blauw.
Daarbij allemaal vrolijk lachende gasten..

Zoals ieder jaar was er een punter met Welkom en een punter met Tot Ziens. De punters zagen er fris en mooi uit met groene versiering afgewisseld met witte bloemen.
Langs de gracht genoten jong en oud, op het gras of in een boot van een schitterende zomeravond. Ieder jaar weer een mooi gezicht om familie en vrienden gemoedelijk bij elkaar te zien zitten aan de waterkant op een plaid of in bootjes. Er wordt naast het kijken gepraat en genoten van elkaars gezelschap en van diverse versnaperingen.

Volgend jaar de 75ste Gondelvaart, voor degenen die in zijn archief nog oude foto’s of artikelen over de Gondelvaart van Dwarsgracht heeft, ga naar de website www.gondelvaartdwarsgracht.nl om contact te leggen. Het bestuur ontvangt graag al deze materialen om ze te kunnen bundelen in een speciaal boekwerk 75 jaar Gondelvaart op Dwarsgracht. Ook voor mooie verhalen kan er via de website contact gelegd worden.

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 29.07.19 | 11.23 UUR


advertentie

Vandaag:
5° | 1°
Meer weer...
Morgen:
7° | 4°


AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.4506 s