Dinsdag 14.07.20 | 09.39 uur

Hoe te handelen?

Burenruzies in 2018: Overijssel minste meldingen

Burenruzies in 2018: Overijssel minste meldingen

Burenruzies in 2018: Overijssel minste meldingen© VanBeek

Programma’s als Bonje met de Buren en De Rijdende Rechter zijn al jaren het bewijs dat een burenruzie erg uit de hand kan lopen. Het begint misschien met een kleine oorzaak, zoals bladafval van een boom in de tuin of een overhangende tak. Toch kan een klein voorval uitgroeien tot grote ellende.

Daarom deed het Rechtsbijstandverzekering Informatie Centrum hier drie maanden lang onderzoek. naar. Hiervoor werden 1.800 Nederlandse huishoudens ondervraagd.

Oorzaken burenruzies
Het RIC kwam tot de conclusie dat een kwart van de burenruzies ontstaat door geluidsoverlast, met name door muziek. Daarnaast had nog eens 6% ook te maken met geluidsoverlast maar dan door schreeuwen of het slaan met de deuren. Ook worden kinderen in 17% van de gevallen gezien als een bron van overlast, evenals huisdieren. Een blaffende hond of een kat die in de tuin komt bijvoorbeeld. Deze zijn samen goed voor zo’n 13% van de overlast.

Tegenwoordig komen er ook veel klachten binnen over de warmtepomp. Deze pompen maken een laag brommend geluid alsof er een vrachtwagen staat te ronken. Vanaf juli 2019 wordt dan ook de grens van het aantal decibel dat hoorbaar mag zijn op de erfgrens verlaagd van zo’n 53-74 naar 40. Voor de rest zijn het de standaard gevallen die de burenruzies veroorzaken zoals, geuroverlast, barbecuerook, verbouwingen en onenigheid over de eigendom van de grond.

Hoe vaak burenruzies?
Uit het onderzoek blijkt dat zo’n 1 op de 5 mensen weleens te maken heeft gehad met een burenruzie (21,2%). In de Randstad zijn verreweg de meeste burenruzies, met de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland aan kop. Deze zijn respectievelijk goed voor 26 en 25%. In de dunbevolkte provincies zijn maar weinig mensen die te maken hebben gehad met burenruzies. In Zeeland is dit bijvoorbeeld slecht 1 op de 10.

Een opmerkelijk feitje is dat mensen die het besturingssysteem van Apple gebruiken aanzienlijk minder betrokken zijn bij burenruzies dan mensen die Windows gebruiken. Respectievelijk 17,1 tegenover 29,9%.

Waar vinden de meeste burenruzies plaats?
Burenruzies komen in elke provincie wel voor en geen enkele heeft een percentage lager dan 10% gehad.
De top 3-provincies met de meeste ruzies zijn:
1. Flevoland met 29%
2. Zuid-Holland met 26%
3. Noord-Holland met 25%

De top 3 met de minste ruzies zijn:
1. Zeeland met 10%
2. Friesland met 13%
3. Drenthe en Overijssel met 15%

Hoe te handelen?
Probeer altijd eerst om in gesprek te gaan. Een dan niet alleen praten, maar ook echt goed luisteren naar wat de buren te zeggen hebben. Een vervolgstap kan zijn om de buurthulp in te schakelen. Dit is een soort bemiddeling die onafhankelijk is. Deze organisatie is te vinden op de site van de gemeente. Komen jullie er dan nog niet uit? Dan kan het leiden tot een hoger oplopend conflict. Een rechtsbijstandverzekering kan ook nog uitkomst bieden in deze situaties. Het regelwerk wordt gedaan en misschien is een bezoek aan de rechtbank hiermee te voorkomen. Wel zijn er vaak strenge eisen vanuit de verzekeraar. Is er bij het afsluiten van de verzekering bijvoorbeeld al sprake van een ruzie? Dan is er ook geen beroep te doen op de verzekering.

Campagne
De Brederwiedekrant wil zich graag positioneren aan de hand van inhoud. Dit soort journalistieke specials dragen hierin bij. De partner special is onderdeel van deze campagne, in samenwerking met Pricewise.

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DINSDAG, 23.07.19 | 07.32 UUR
Vandaag:
21° | 10°
Meer weer...
Morgen:
23° | 10°


AGENDA
  • Woensdag 15.07.20
  • Donderdag 16.07.20
  • Vrijdag 17.07.20
  • Zaterdag 18.07.20
  • Zondag 19.07.20
  • Maandag 20.07.20
  • Dinsdag 21.07.20
  • Volledige agenda...

POLL

  • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.45303 s