Zaterdag 15.08.20 | 12.37 uur

Gebruik van de elektrische fiets niet altijd zonder risico’s

Verkeersveiligheid in Overijssel in cijfers 2018

Vorig jaar waren in Overijssel 49 verkeersdoden te betreuren. Ondanks de daling ten opzichte van 2017 (toen kwamen 65 mensen om) gaat het niet goed genoeg met de verkeersveiligheid in onze provincie. Er raakten 1.138 mensen gewond in het verkeer. Om de provincie veiliger te maken is kennis van verkeersongevallen noodzakelijk. Met die kennis kunnen wij de infrastructuur verbeteren en gericht acties inzetten op risicogroepen in het verkeer. Wie zijn betrokken bij deze ongevallen? En wat zijn de gevaarlijkste wegen in onze provincie?

Jongeren en ouderen
Jongeren tot 24 jaar waren het vaakst slachtoffer in het verkeer. Door onervarenheid en onvoorzichtig gedrag vormen jonge verkeersdeelnemers een risicogroep. Vaak gaat het om snor- en bromfietsers en beginnende automobilisten. Het ontbreken van rijervaring en het moeilijk kunnen inschatten van risico’s zijn belangrijke oorzaken voor het hoge aantal verkeersslachtoffers bij jonge verkeersdeelnemers. Er waren 124 slachtoffers onder 12 tot 17-jarigen en 171 slachtoffers onder 18 tot en met 24-jarigen. 16- en 17-jarige verkeersdeelnemers waren van alle leeftijden het vaakst slachtoffer bij een ongeval.

De laatste jaren zien we een flinke toename van het aantal oudere slachtoffers bij een verkeersongeval. Dat komt vooral omdat ouderen langer mobiel blijven, zowel in de auto als op de fiets. Het aantal ouderen in onze samenleving neemt ook toe. Met het steeds drukker wordende verkeer is het voor ouderen vaak lastig om verkeerssituaties goed in te schatten. Er waren 185 slachtoffers in het verkeer bij de leeftijdsgroep van 70 jaar en ouder. Van alle verkeersdoden in Overijssel is de helft boven de 50 jaar en 33% boven de 70 jaar.

Fietsers
Van alle verkeersslachtoffers in Overijssel is 37% een fietser, gevolgd door inzittenden van personenauto’s (30%) en brom/snorfietsers (15%). De meeste verkeersdoden vallen onder inzittenden van personenauto’s. Steeds vaker is de elektrische fiets betrokken bij ongevallen. Dat komt vooral omdat het aantal elektrische fietsen de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Vooral voor oudere verkeersdeelnemers is het gebruik van de elektrische fiets niet altijd zonder risico’s. De elektrische fiets is 2 keer zo onveilig als een gewone fiets. Dit komt door de hogere snelheid en het gewicht van de fiets zelf. Voor ouderen is een lagere reactiesnelheid en evenwichtsgevoel ook nog van invloed.

Grote steden
Veel verkeersslachtoffers vallen binnen de bebouwde kom, bijna de helft in één van de vijf grote steden Zwolle, Deventer, Almelo, Hengelo en Enschede. In Enschede vallen de meeste verkeersslachtoffers (164), gevolgd door Hengelo (104) en Zwolle (99). Almelo (84) en Deventer (80) hebben de minste slachtoffers van de vijf grote gemeenten. Op provinciale wegen gebeuren minder ongevallen (11%). Op de 50 km-wegen vielen in 2018 432 verkeersslachtoffers en op de 80 km-wegen 185. Op de autosnelwegen in Overijssel vielen 65 slachtoffers in het verkeer.

Risico’s aanpakken
De belangrijkste typen ongevallen zijn voorrangsongevallen op kruispunten, frontale aanrijdingen en eenzijdige ongevallen, zoals van de weg afraken. Er wordt hard gewerkt om de belangrijkste risico’s in het verkeer te verminderen. Dit doen we onder meer door aanpak van de infrastructuur (gevaarlijke wegvakken en kruispunten), aandacht voor kwetsbare en onervaren verkeersdeelnemers en aanpak van ongewenste gedragingen in het verkeer, zoals rijden onder invloed, te hard rijden en afleiding in het verkeer. Bij dit laatste speelt vooral het gebruik van social media of bellen tijdens het rijden een belangrijke rol.

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | ZATERDAG, 13.07.19 | 07.22 UUR
Vandaag:
25° | 19°
Meer weer...
Morgen:
29° | 19°


AGENDA
  • Zaterdag 15.08.20
  • Zondag 16.08.20
  • Maandag 17.08.20
  • Dinsdag 18.08.20
  • Woensdag 19.08.20
  • Donderdag 20.08.20
  • Vrijdag 21.08.20
  • Volledige agenda...

POLL

  • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.50506 s