Vrijdag 05.06.20 | 17.54 uur

Nederlanders wonen steeds groener, maar kan het ook goedkoper?

Overgrote deel Steenwijkerland nog met gas verwarmd

Overgrote deel Steenwijkerland nog met gas verwarmd

Overgrote deel Steenwijkerland nog met gas verwarmd© VanBeek

De Brederwiede is al druk bezig met het verduurzamen. Zo is er al een succesvol natuurbeleid, maar ook in en rondom huizen is er nog veel te doen. Uit het Woononderzoek Nederland (WoON) is gebleken dat Nederlanders steeds iets ‘groener’ gaan wonen. Bovendien neemt volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken het aandeel groene energielabels toe en neemt het aantal ongunstige labels af. Een mooi resultaat, maar is nog genoeg werk aan de winkel, ook voor onze regio. Want wat kan er nog verbeterd worden?

Overgrote deel nog met gas verwarmd
Ondanks dat Nederlanders ‘groener’ zijn gaan leven, verwarmt 90% van de huishoudens hun huis nog met gas. Het is echter de bedoeling dat we binnen 10 jaar van het gas af zijn. Gelukkig is er een opkomende oplossing, namelijk de warmtepomp. Sinds 2000 wordt al 6% van de woningen daarmee verwarmd. Een mooi initiatief, maar wat levert het op?

De warmtepomp staat bekend als de kickstarter van het ‘groener’ leven. De pomp verwarmt water voor de vloerverwarming, de radiatoren en natuurlijk het warme douche- en kraanwater. 80% van de warmte wordt onttrokken uit buitenlucht en de overige 20% komt uit het stopcontact en voedt de waterpomp. De pomp is niet alleen duurzaam, maar ook goedkoper. Voor 1 kWh ontvangt de particulier namelijk 5 kWh warmte terug.

Zonnepanelen
Uit het Woononderzoek Nederland blijkt ook dat al 14% van de eengezinskoopwoningen zonnepanelen op het dak heeft liggen. Het plaatsen van zonnepanelen is een investering, maar de zon levert de goedkoopste energie.. Huishoudens die de zelf opgewekte energie van de zonnepanelen kunnen gebruiken, hoeven minder stroom af te nemen van energieleveranciers.

Wat kan er nog meer gedaan worden?
Naast het installeren van een warmtepomp en het plaatsen van zonnepanelen kan er nog veel meer gebeuren om huizen te ‘vergroenen’. Een programmeerbare thermostaat kan verandering brengen in de energierekening. Hiermee kunnen gemakkelijk de tijden ingesteld worden en zo is het huis nooit te warm of te koud. Bovendien staat de verwarming niet meer nodeloos te draaien en dat bespaart geld.

Als laatste nog een kleine aanpassing in huis waarmee gemakkelijk energie kan worden bespaard; kies voor zuinige lampen en dan met name ledlampen. In vergelijking tot gewone gloeilampen gaan ze een stuk langer mee en ze zijn er in allerlei kleuren en maten. Als een lamp van 40 Watt vervangen wordt door een exemplaar van 1 Watt, wordt de energierekening al aanzienlijk verlaagd.

Kortom, er zijn voldoende mogelijkheden om de huizen in de Brederwiede te verduurzamen en dit zijn slechts een paar voorbeelden.

Campagne
De Brederwiedekrant wil zich graag positioneren aan de hand van inhoud. Dit soort journalistieke specials dragen hierin bij. De partner special is onderdeel van deze campagne, in samenwerking met Pricewise.

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 27.05.19 | 12.35 UUR


advertentie

Vandaag:
14° | 7°
Meer weer...
Morgen:
15° | 7°


AGENDA
  • Vrijdag 05.06.20
  • Zaterdag 06.06.20
  • Zondag 07.06.20
  • Maandag 08.06.20
  • Dinsdag 09.06.20
  • Woensdag 10.06.20
  • Donderdag 11.06.20
  • Volledige agenda...

MAAND GELEDEN

TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.44711 s