Zaterdag 24.08.19 | 21.24 uur

'Bijen cruciaal voor de voedselvoorziening'

Onderdakjes timmeren voor bedreigde bijen

Bijen cruciaal voor de voedselvoorziening

Bijen cruciaal voor de voedselvoorziening© VanBeek

Kinderen maakten zaterdag bij Hoeve Beukers bijenhotels. Leuk én belangrijk werk, want het gaat in Nederland slecht met de bijen. “En dat is weer slecht voor de voedselvoorziening, waarvoor bijen cruciaal zijn”, vertelde boswachter Johann Prescher van Natuurmonumenten vooraf aan de kinderen.

Prescher was voor veel kinderen geen onbekende, want de boswachter zat een paar dagen eerder nog in een aflevering van Het Klokhuis, dat Nationaal Park Weerribben-Wieden bezocht. “Weten jullie hoeveel soorten bijen er zijn?”, was de eerste vraag van de boswachter, want wie denkt dat een bij een bij is, komt bedrogen uit. “In Nederland komen 359 soorten voor”, gaf hij even later het antwoord.

En de helft daarvan staat op de zogenoemde rode lijst, ten teken dat de soort met uitsterven bedreigd is. Dat heeft verschillende redenen, vertelde Prescher. “Na de Tweede Wereldoorlog zijn veel bloemrijke velden omgezet in landbouwgrond, om te voorkomen dat er ooit nog voedselschaarste zou zijn. Daarnaast is er steeds minder ruimte voor natuur en dus minder ruimte voor wilde bijen.”

Doordat de aantallen bijen sterk afnemen, komt de voedselproductie weer in het gedrang. “Zonder bijen bijvoorbeeld geen appels en veel andere soorten fruit en vruchten. De bevruchting van bijen is daarvoor essentieel”, aldus Prescher. Als mensen het werk van bijen zouden moeten overnemen, zou daarmee jaarlijks naar schatting 15 miljard euro gemoeid zijn.

Natuurmonumenten komt daarom in actie om de bijen te redden. Vandaar ook de actie op Hoeve Beukers, dat samenwerkt met de natuurorganisatie. Paarden van de manege lopen rond op grond van Natuurmonumenten. Zaterdag zette Hoeve Beukers zich ook in voor de bijen. Een groep kinderen had zich aangemeld voor het maken van bijenhotels.

Zij zochten tijdens een speurtocht over het terrein eerst de benodigde materialen bij elkaar en timmerden daarna de bijenhotels in elkaar.

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 20.05.19 | 14.31 UUR


advertentie

Vandaag:
31° | 20°
Meer weer...
Morgen:
32° | 20°advertentie
AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.3261 s