Dinsdag 07.07.20 | 18.13 uur

In Steenwijkerland hebben relatief veel mensen een rijbewijs

Stijging in het aantal rijbewijsbezitters

In Steenwijkerland hebben relatief veel mensen een rijbewijs

In Steenwijkerland hebben relatief veel mensen een rijbewijs© VanBeek

Het aantal personen van 17 jaar en ouder met een rijbewijs is afgelopen jaar met 1% gestegen. Begin 2019 hadden 11,2 miljoen mensen een rijbewijs, dat is bijna 80% van de bevolking. Over het algemeen hebben meer mannen dan vrouwen een rijbewijs, 85% tegenover 75%. Vooral bij 70-plussers is dit verschil duidelijk, daar hebben 85% van de mannen een rijbewijs tegenover 53% van de vrouwen. Deze groep bezit in totaal 1,2 miljoen personenauto’s. Vooral Opel is onder hen een populair merk, gevolgd door Toyota en Renault. Volkswagen en Peugeot zijn bij deze groep iets minder populair. Begin 2019 waren 1,5 miljoen 70-plussers in het bezit van een autorijbewijs, dat is zo’n 67%. Vijf jaar geleden was dit er 56%.

Van de 90-plusser heeft maar liefst 19,5 duizend personen een rijbewijs, blijkt uit cijfers van het CBS.

Jongeren op de weg
Sinds 2017 mogen jongeren al op 17-jarige leeftijd hun rijbewijs halen. Begin 2019 waren 977 duizend jongeren onder de leeftijd van 25 jaar in het bezit van een autorijbewijs. Dit is zo’n 57 procent van de 17- tot 25-jarigen. Er is weinig verschil met het aantal rijbewijzen binnen deze groep ten opzichte van vijf jaar geleden, toen 56 procent van deze leeftijdsgroep een autorijbewijs had. Jongeren tot 25 jaar zijn in het bezit van in totaal 264 duizend personenauto’s. Het meest populaire automerk bij 25-minners is Volkswagen, gevolgd door Peugeot en Opel. De merken Ford en Renault zijn onder deze groep minder populair.

Aantal rijbewijzen per gemeente
In de gemeente Renswoude hebben relatief veel mensen een rijbewijs (90,9 procent). Ook in de gemeenten Tubbergen (90,3 procent), Rozendaal (90,3 procent), Staphorst (90,2 procent) en Wierden (89,6 procent) liggen de percentages van rijbewijsbezitters hoog. De percentages van autorijbewijsbezit ligt lager in de stedelijke gemeenten. In Amsterdam is dit 63,5 procent van de volwassenen, in Maastricht is dat 63,6 procent. In Steenwijkerland ligt het percentage van rijbewijsbezitters ook vrij hoog met 83,9%, dit is bijna 4% hoger dan het Nederlands gemiddelde.

Online auto’s kopen
Auto’s worden steeds vaker online aangeschaft. Dit gebeurt zowel met nieuwe als tweedehands auto’s. Er worden steeds meer websites opgezet om een eigen auto makkelijk te kopen of verkopen. Particulier is vaak iets goedkoper dan via een bedrijf, er moet dan wel rekening worden gehouden met alle administratie die bij de aanschaf van een tweedehands auto komt kijken. De zekerheden en de kennis van een professionele verkoper ontbreken bij deze particuliere aanschaf. De risico’s liggen dan ook bij de koper. Een koper van van een auto moet het kenteken overschrijven, op die manier wordt het kenteken op zijn of haar naam gezet. De verkoper is verplicht om de auto voor de verkoop te laten onderzoeken en alle gebreken met de koper te overleggen.

Campagne
De Brederwiedekrant wil zich graag positioneren aan de hand van inhoud. Dit soort journalistieke specials dragen hierin bij. De partner special is onderdeel van deze campagne, in samenwerking met Pricewise.

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DINSDAG, 14.05.19 | 08.48 UUR
Vandaag:
22° | 12°
Meer weer...
Morgen:
21° | 12°


AGENDA
  • Woensdag 08.07.20
  • Donderdag 09.07.20
  • Vrijdag 10.07.20
  • Zaterdag 11.07.20
  • Zondag 12.07.20
  • Maandag 13.07.20
  • Dinsdag 14.07.20
  • Volledige agenda...

POLL

  • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

MEEST GELEZEN

TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
0.44147 s