Zaterdag 24.08.19 | 21.24 uur

Herzebrock Clarholz-Steenwijkerland al 25 jaar een band

Steenwijkerland viert jubileum met partnergemeente

Herzebrock Clarholz-Steenwijkerland al 25 jaar een band

Herzebrock Clarholz-Steenwijkerland al 25 jaar een band© W. Brus

In de Week van Europa hebben het afgelopen weekend de gemeente Steenwijkerland en haar partnergemeente Herzebrock Clarholz hun 25 jarige uitwisseling gevierd. Naast de aanwezigheid van burgemeester Rob Bats en wethouder Trijn Jongman vanuit Steenwijkerland en burgemeester Marco Diethelm van Herzebrock Clarholz was hier ook de burgemeester van de Franse partnergemeente le Chambon-Feugerolles vertegenwoordigd. Vanuit Steenwijkerland zijn zo’n 40 inwoners afgereisd om deze viering mee te maken.

Naast de formele viering op zaterdag waarbij tal van prominenten, waaronder de voormalige burgemeesters Marja van der Tas en Netty van den Nieuwboer-Langenkamp, waren er tal van workshops georganiseerd.

Op de viering zelf werd voormalig voorzitter van de Stichting Jumelage Steenwijkerland Herzebrock Clarholz, dhr. Bauke de Groot Boersma, bedankt voor zijn jarenlange inzet voor de Stichting. Hij ontving hiervoor de ‘Erebrief’, een Duitse onderscheiding.

Natuurlijk kwamen de gasten uit Nederland niet zonder een passend cadeau. Tijdens de viering werd een zitbank geschonken die een passende plaats zal krijgen in de gemeente Herzebrock Clarholz. Wellicht aan de ‘Steenwijkerweg’ of de Vollenhoverring, straten die hun naam te danken hebben aan voornoemde jarenlange uitwisseling.
De stichting Jumelage Steenwijkerland-Herzebrock-Clarholz heeft bevordering van de vriendschapsbetrekkingen tussen inwoners van beide gemeenten tot doel. Ze wil dit bereiken door uitwisselingen tussen bewoners te stimuleren. Dit alles in de geest van onderling begrip en de bereidheid elkaar te helpen en van elkaar te leren. Door contacten tussen verenigingen, instellingen en scholen te leggen, probeert ze dit te stimuleren.

Ongeveer 230 kilometer van Steenwijkerland ligt in Duitsland de gemeente Herzebrock-Clarholz. Al in de Middeleeuwen waren er betrekkingen tussen Duitse monniken en inwoners van het land van Vollenhove.

Sinds 1983 zijn de vriendschapsbanden van de (voormalige) gemeente Brederwiede met die van de Duitse gemeente aangehaald. In 1994 werd het officiële partnerschap ondertekend.
Op 26 juni 2001 heeft de raad van de gemeente Steenwijkerland zich uitgesproken voor een voortzetting van deze contacten. Tijdens de viering werd door de verschillende sprekers nog eens benadrukt dat het hebben van goede contacten tussen verschillende gemeenten uit verschillende landen het gevoel van saamhorigheid binnen Europa ondersteund.

In het weekend van 30/31 augustus zal dit 25 jarig bestaan in Steenwijkerland gevierd worden. Een mooi programma is al in voorbereiding.

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 13.05.19 | 10.40 UUR


advertentie

Vandaag:
31° | 20°
Meer weer...
Morgen:
32° | 20°advertentie
AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.32751 s