Zaterdag 24.08.19 | 21.24 uur

Prijsuitreiking in de loop van de avond

Mattenschippers actief op Koningsdag 2019

Het eerste startschot voor de 22ste Mattenschippersrace klinkt op Koningsdag, zaterdag 27 april 2019, omstreeks 08.00 uur. Klassieke zeilende vrachtschepen, zoals klippers, skûtsjes, tjalken en aken gaan vanuit Blokzijl van start en varen dan een rondje door de Kop van Overijssel.

Dat is een pittige taak, want als er niet gezeild kan worden, moet er geboomd of gejaagd worden. En dat is een vak op zich.

De Mattenschippersrace herinnert aan de tijd (tweede helft 19de eeuw) dat er in de haven van Blokzijl tientallen mattenscheepjes lagen. Die vervoerden in het vroege voorjaar de in deze omgeving gemaakte matten naar allerlei plaatsen aan de andere kant van de toenmalige Zuiderzee om ze daar te verkopen.

De race is ingedeeld in een lichte en een zware klasse. Om de schepen enigszins gelijke kansen te geven start de zware klasse zeven kwartier eerder dan de lichte klasse (die om 09.45 uur vertrekt). Tussendoor vaart een groep punters zijn eigen Mattenschippersrace. Omdat er flink wat wind wordt verwacht, zal het eerste schip vermoedelijk tussen 15.30 en 16.00 uur de finishlijn passeren. Die ligt óf in de Sas óf bij camping Tussen de Diepen; de richting waarin de race wordt gevaren wordt op vrijdagavond tijdens het schipperspalaver bij Café-restaurant Van Ens bepaald. En daarmee dus ook de start- en de finishlijn.

In het deelnemersveld bevinden zich diverse meervoudige winnaars, waardoor het een zeer spannende wedstrijd zal gaan worden. De winnaar ontvangt als wisselprijs een stevige, korte vaarboom met daarop de namen van alle winnaars én alle vlootvoogden. Ieder jaar wordt er namelijk een nieuwe vlootvoogd benoemd: een eretitel voor mensen die bijzondere verdiensten voor de gemeenschap in Blokzijl hebben verricht. De prijsuitreiking is omstreeks 21.00 uur bij Van Ens.

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 26.04.19 | 17.00 UUR
Vandaag:
31° | 20°
Meer weer...
Morgen:
32° | 20°advertentie
AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.32277 s