Donderdag 17.10.19 | 16.43 uur

Cultuurhistorisch erfgoed behouden voor toekomst

ReŁnie vrijwilligers Kooi van Pen bij Wetering

ReŁnie vrijwilligers Kooi van Pen bij Wetering

ReŁnie vrijwilligers Kooi van Pen bij Wetering© Staatsbosbeheer

De vrijwilligers van Staatsbosbeheer zijn dit jaar 15 jaar actief in ťťn van de grootste eendenkooien die er in Nederland is: de Kooi van Pen. Deze eendenkooi van 35 hectare ligt in De Weerribben bij Wetering. In 2004 zijn de vrijwilligers hier gestart en leerden zij van de toenmalige kooiker hoe een eendenkooi onderhouden en gerenoveerd kon worden. Er was toen veel achterstallig onderhoud en slechts enkele vangpijpen waren nog in gebruik. Nu 15 jaar later zijn er van de 18 vangpijpen weer 12 vangpijpen gerestaureerd en de laatste 6 zullen in de toekomst ook weer 'herrijzen'.

De vrijwilligersgroep is in de loop van de jaren steeds groter geworden en momenteel zijn er 30 vrijwilligers actief. Vanwege dit jubileumjaar organiseerde de 'Stichting Vrijwilligersgroep Kooi van Pen' op zaterdag 6 april een reŁnie voor alle mensen die de afgelopen 15 jaar actief zijn geweest in de Kooi van Pen.

Voor deze reŁnie was veel belangstelling en ca 45 mensen gingen varend en daarna wandelend door de eendenkooi. Bij het centrale KooiUus stond de 'jubileumtaart' klaar en konden ze een presentatie bekijken over '15 jaar vrijwilligerswerk in de Kooi van Pení. Er was voldoende tijd voor de huidige vrijwilligers om trots hun laatste werkzaamheden aan de overige reŁnisten te laten zien. Anderen dwaalden nog een keer in alle rust door het labyrint van vangpijpen, rietmatten, bruggetjes, kooihuisjes en bospaden en genoten van de schitterende uitzichten op de kooiplassen met veel broedkorven en snaterden eenden.

Het was een vrolijke gezellige dag vol met verhalen en anekdotes. Daarnaast waren er veel complimenten voor de vrijwilligersgroep, die gezamenlijk met heel veel enthousiasme en inzet dit cultuurhistorisch erfgoed weet te behouden voor toekomstige generaties.

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | WOENSDAG, 10.04.19 | 07.41 UUR
Vandaag:
14° | 8°
Meer weer...
Morgen:
15° | 8°


AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.51473 s