Dinsdag 23.07.19 | 20.28 uur

Traditionele 'voorjaarschoonmaak' levert zakken vol rommel op!

Veel animo voor opruimactie in De Wieden

Traditionele voorjaarschoonmaak levert zakken vol rommel op!

Traditionele voorjaarschoonmaak levert zakken vol rommel op!© Natuurmonumenten

Boten en auto’s vol zwerfafval kwamen zaterdagochtend uit De Wieden. Maar liefst 82 vrijwilligers gaven gehoor aan een oproep van Natuurmonumenten en gemeente Steenwijkerland. Die organiseerden zaterdag de traditionele ‘voorjaarschoonmaak’ van De Wieden. "Als we weer terug gaan, komen we met nog zo’n boot vol terug", zucht Regi Oppatja uit Blokzijl zaterdagochtend in Dwarsgracht. Hij brengt de opbrengst van een ochtendje prikken en pakken bij Restaurant de Otterskooi aan wal.

"We wonen in het mooiste gebied van Nederland en dan is het fijn en leuk dat je op deze manier een bijdrage kunt leveren”, verklaart hij zijn derde deelname aan de opruimactie. “Bijna allemaal plastic. Als je het niet opruimt, ligt het er over tien jaar nog”, wijst Oppatja op de rommel in de boot.

In zijn kielzog doen drie statushouders uit Blokzijl en Vollenhove mee. “Heel leuk”, lacht Mehari uit Eritrea, terwijl hij vuilniszakken naar containers brengt.

"Ik geef deze jongens via Taalpunt Nederlandse les. Ze zijn altijd bereid om te helpen. Op deze manier hebben ze ook het gevoel nuttig te zijn", vertelt Oppatja. De animo voor de actie is groot, vertelt Erica Prikken van Natuurmonumenten een half uurtje later in Belt-Schutsloot, waar alle opruimers de ochtend afsluiten. "85 procent van de deelnemers van vorig jaar wilde weer meedoen. Promotie voor deze actie was daarom niet nodig. Deze mensen zorgen ervoor dat De Wieden weer een stukje mooier zijn.:

Die laatste woorden gebruikt wethouder Marcel Scheringa ook. Hij toont op zijn smartphone de opbrengst van zijn eigen groepje schoonmakers. “Autobanden, een bal en ongelooflijk veel plastic. We hadden een boot vol. Daardoor heb je het gevoel dat je goed werk hebt geleverd, maar eigenlijk zou het fijner zijn als je bijna niks hoeft te doen. Dan gedroegen mensen zich beter in de natuur..."

In De Waterlelie gaan de verhalen en de foto’s in het rond. “Hier, een frituurpan…”, wijst iemand naar zijn smartphone, terwijl anderen speelgoed, afdekzeilen en bergen vol blikjes en flesjes laten zien. Niet alles is afval, blijkt op een tafeltje in het midden van het etablissement. Daar bekijken deelnemers het skeletje van een vogel. Ook gevonden tijdens de actie.
Scheringa bedankt tenslotte de deelnemers, waaronder ook veertien Junior Rangers, voor hun inzet. “Ook prachtig dat ondernemers uit het gebied kosteloos hun boten beschikbaar hebben gesteld”, aldus de wethouder. Die ondernemers zijn De Otterskooi, De Waterlelie, Smit Giethoorn, Varen in de Wieden en Berend van der Vegt uit Wanneperveen stelde zijn eigen boot beschikbaar.

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 25.03.19 | 10.00 UUR


advertentie

Vandaag:
32° | 21°
Meer weer...
Morgen:
34° | 20°advertentie
AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.40888 s