Zaterdag 30.05.20 | 17.14 uur

Activiteitencommissie ontvangt gulle gift van 1000 euro

Vogelboom bij Nieuw Clarenberg dankzij gift Univé

Nieuwe inrichting KSW Nieuw Clarenberg

Nieuwe inrichting KSW Nieuw Clarenberg© Zorggroep ONL

De activiteitencommissie van kleinschalig wonen Nieuw Clarenberg in Vollenhove heeft twee jaar geleden samen met een Brein en omgeving Coach Dementie een plan gemaakt om de woonomgeving voor de bewoners met dementie in Nieuw Clarenberg aan te passen. Naast deze aanpassingen waren er ook geluidprikkels nodig. De activiteitencommissie zag in een vogelboom voor de binnentuin dan ook de juiste prikkel. Met een gift van 1000 van Univé Stad en Land is dit gerealiseerd voor de bewoners.

"Om onrust terug te brengen en de woonomgeving weer overzichtelijk te maken zijn de deuren van de appartementen van de bewoners met verschillende fotostickers als voordeur beplakt. Zo heeft ieder appartement een eigen ‘voordeur’. Toegangsdeuren zijn ook beplakt, alsof het een schouw met kachel is of een raam, waardoor het lijkt alsof je naar buiten kijkt. Door deze camouflage vallen de buitendeuren minder op en geeft dit bij de bewoners met dementie minder snel de prikkel om naar huis of naar buiten te willen", legt Thea Smit, gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie (GVP) en lid van de activiteitencommissie, uit.

Binnentuin
Een prikkelarme omgeving is ook niet goed voor de ouderen. Daarom is er een binnentuin aangelegd in de hal. Je waant je in een park, met gezellige zitjes, waar de bewoners samen met hun familie kunnen zitten. Door middel van een diffuser kan er een dennengeur van buitenlucht gecreëerd worden. Maar wat is een tuin zonder vogels en hun tjilpende geluid? Dat geeft het gevoel van buiten in de tuin zitten. Uiteraard moet er wel genoeg beweegruimte zijn. Hiervoor zijn drie gangen in het gebouw die in elkaar overlopen als loopcircuit en uitkomen bij de binnentuin. Thea Smit: “Er wordt nog volop gewerkt aan de buitentuin door vrijwilligers en cliëntenraadleden. Het is namelijk de bedoeling dat ook de buitentuin deel uit gaat maken van het al bestaande loopcircuit”.

Kunstboom met vogeltjes
De vogelboom is een kunstboom met vogeltjes, die als je erlangs loopt (door middel van een sensor) het tjilpende geluid van de vogels laat horen. Dit werkt zeer positief voor de bewoners.

“Je moet je eens voorstellen als je leven voor een groot deel bestaat uit onzekerheid? Je begrijpt niet waar je bent, en wat je moet doen? Je herkent de omgeving niet? Dan ontstaat onzekerheid, angst en stress, gaat alle energie daarnaar toe in plaats van simpelweg kunnen genieten of tevreden zijn met wat er is. Door de vogelboom in de tuin te plaatsen dat dit geluid gaat maken is dit een vertrouwde omgeving voor de bewoners. Ze horen bekende geluiden van vogels dat hen weer aan vroeger doet denken. Wie wordt er nou niet vrolijk van het geluid van vogels als je in het voorjaar en de zomer buiten bent? Wij hopen dat onze bewoners zo de rust in de tuin vinden en gaan genieten van de prachtige vogelgeluiden. Dit project hadden we nooit zonder sponsoring kunnen realiseren. We zijn er nog niet, maar al een heel eind op de goede weg. Wij zijn dan ook erg blij met de schenking van Univé Stad en Land en de inzet van de vrijwilligers”, aldus verzorgende Thea.

Zorggroep Oude en Nieuwe Land
Zorggroep Oude en Nieuwe Land is de grootste aanbieder van intramurale en extramurale zorg in de gemeenten Steenwijkerland, Noordoostpolder en Urk.

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DONDERDAG, 14.03.19 | 12.08 UUR
Vandaag:
21° | 8°
Meer weer...
Morgen:
22° | 8°


AGENDA
  • Zaterdag 30.05.20
  • Zondag 31.05.20
  • Maandag 01.06.20
  • Dinsdag 02.06.20
  • Woensdag 03.06.20
  • Donderdag 04.06.20
  • Vrijdag 05.06.20
  • Volledige agenda...

POLL

  • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.44292 s