Zaterdag 25.05.19 | 13.59 uur

Nieuwe emancipatieprijs in Steenwijkerland

Antoinette Versteeg wint eerste Nettie de Lange Prijs

Antoinette Versteeg wint eerste Nettie de Lange Prijs

Antoinette Versteeg wint eerste Nettie de Lange Prijs© Ysbrand Visser

Op 8 maart, de Internationale Vrouwendag, heeft GroenLinks Steenwijkerland de eerste Nettie de Lange Prijs uitgereikt aan Antoinette Versteeg. Zij won deze nieuwe emancipatieprijs vanwege haar initiatief om in Steenwijkerland een taalcafé voor vrouwen op te richten.

Versteeg heeft met het taalcafé, onderdeel van het Taalpunt Steenwijkerland, geprobeerd de drempel voor vrouwen zo laag mogelijk te maken, zodat zij zo hun woordenschat kunnen vergroten. Namens de jury vergeleek Jitske van der Galiën het initiatief van Versteeg met de start van de moedermavo, ruim veertig jaar geleden. Het taalcafé vergroot bovendien de kansen van vrouwen uit Steenwijkerland op de arbeidsmarkt. Ook voor vrouwen met een niet-Nederlandse achtergrond, voor wie een betere beheersing van de Nederlandse taal fors bijdraagt aan hun integratie.

Tijdens de speciale bijeenkomst in de Kringloopwinkel werden naast Versteeg ook de genomineerden Cootje Blom (Kringloopwinkel), Angela Meijerink (Brandweerkorps Oldemarkt) en Annie Mulder (oud-verzetsstrijder) in de bloemen gezet. Initiatiefneemster en organisator Aletta Makken (gemeenteraadslid GroenLinks) werd ook genomineerd, maar trok zich eerder al terug uit de strijd.

Geo Hultink
De Nettie de Lange Prijs is vorig jaar in het leven geroepen om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te bevorderen. Dat thema is één van de zeventien doelen uit het manifest ‘Sustainable Development Goals’ van de Verenigde Naties. Deze gelijkheid is een basisrecht en draagt bij aan een vreedzame, welvarende en duurzame wereld. De prijs van GroenLinks is vernoemd naar zuster Nettie de Lange, die er als verpleegster in de oorlogsjaren bewust voor koos om bij haar patiënten in Steenwijkerland te blijven. Later is zij gedeporteerd en overleed uiteindelijk in Kamp Auschwitz.

Versteeg ontving als speciaal aandenken aan de Nettie de Lange Prijs een kunstwerk van keramist Geo Hultink, lid van de Kunstkring Steenwijkerland (www.deklosse.nl). Hultink bracht twee verschillende huisjes uit een Braziliaanse sloppenwijk samen onder één dak, als verbeelding van tegenstellingen die toch één geheel kunnen vormen. De jury van de Nettie de Lange Prijs bestaat uit Alida Boersma, Jitske van der Galiën en Fred Goedegebure.

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 08.03.19 | 12.10 UUR


advertentie

Vandaag:
18° | 7°
Meer weer...
Morgen:
19° | 7°


TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.3051 s