Zaterdag 16.11.19 | 18.25 uur

Duurzame energie voor afgelegen eendenkooi

Eendenkooi Kooi van Pen behouden voor de toekomst

Licht in de Kooi!

Licht in de Kooi!© Stichting Vrijwilligersgroep Kooi van Pen

De eendenkooi Kooi van Pen in Wetering ligt midden in het moerasgebied van De Weerribben. De werkzaamheden in deze afgelegen eendenkooi worden al 135 jaar lang op traditionele wijze gedaan door de kooikers en de laatste jaren door de vrijwilligersgroep van Staatsbosbeheer.

Het lukt hen tot nog toe nog steeds om één van de grootste eendenkooien van Europa op die manier te renoveren en te onderhouden, zonder gebruik te kunnen maken van de moderne hedendaagse nutsvoorzieningen zoals het netwerk van drinkwater, gas aansluiting en elektriciteit.

Op initiatief van de 'Stichting Vrijwilligersgroep Kooi van Pen' zijn de mogelijkheden onderzocht om met de tijd mee te gaan en is het gelukt om voldoende financiële middelen te vinden om elektriciteit te krijgen in de eendenkooi met behulp van de aanleg van zonnepanelen.

Dit is mogelijk gemaakt door bijdrages van de Lionsclub Steenwijk, de Armvoogdijen Scheerwolde en Muggenbeet, de installateur van de zonnepanelen BespaarPartner en de vrijwilligers van Staatsbosbeheer.

In aanwezigheid van de sponsoren en vrijwilligers zijn op dinsdag 8 januari de zonnepanelen officieel in gebruik genomen en is er nu 'Licht in de kooi'. Daar zijn de vrijwilligers erg blij mee. De energie die opgewekt wordt door de zonnepanelen kan worden opgeslagen en met deze energie kunnen nu verschillende werkruimtes verlicht worden. Dus geen gezoek meer met een zaklantaarn in het schemerduister naar de materialen. Tevens is het nu mogelijk om bij vorst een pomp te gebruiken die het water ijsvrij houdt voor de eenden in het makkehok.

In de donkere wintermaanden blijft het gezellig om bij kaarslicht ’s ochtends de koffie te drinken, maar nu kan daarna - als de vrijwilligers aan het werk gaan - het licht aan in de kooi, om het cultureel erfgoed 'De Kooi van Pen' te behouden voor toekomstige generaties.

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DINSDAG, 08.01.19 | 14.27 UUR
Vandaag:
5° | 2°
Meer weer...
Morgen:
5° | 0°


AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.36045 s