Zaterdag 24.08.19 | 21.24 uur

Avontuurlijke tocht zorgt voor nat en vies pak!

Winterse struintocht is apenkooi voor volwassenen

Winterse struintocht is apenkooi voor volwassenen

Winterse struintocht is apenkooi voor volwassenen© Natuurmonumenten

Natuurmonumenten leidt deze winter vier keer belangstellenden rond in een normaal ontoegankelijk gebied. De ‘winterse struintocht’ leidt langs trilveen en trekgaten en dwars door een moerasbos. "Apenkooi voor grote mensen", grapt gids Eduard van der Vegt zaterdag bij zijn welkomstpraatje voor de eerste tocht.

"Hier komen we normaal gesproken alleen voor het beheer...", vertelt Van der Vegt als hij er zeker van is dat alle deelnemers voorzien zijn van kaplaarzen. Nat en vies worden is desondanks een zekerheid tijdens de avontuurlijke tocht. Al ziet het daar in de eerste kilometers van de tocht niet naar uit. Van der Vegt en collega’s Jansen en Bisschop wijzen her en der op de wonderen van de natuur.

Ze wijzen bijvoorbeeld naar de plant gagel. “Die gebruiken ze in Brabant wel als vervanger van hop in bier”, zegt Van der Vegt. Hij priemt met zijn vinger ook naar spraint, poep, van otters. Ook over de poep van konijnen heeft hij een verhaal. “De poep van mannetjeskonijnen ligt dichtbij elkaar, vrouwtjes maken er meer een zooitje van”, weet de gids. Het is ‘een van de verhalen die jullie nooit meer vergeten’.

Een belevenis die ongetwijfeld voor altijd in de hoofden van de wandelaars zit, is het betreden van een stuk drijvend land. Enigszins behoedzaam lopen ze over het verende veen. Bij een waterkant kan Van der Vegt precies het hoe en waarom van het merkwaardige natuurverschijnsel tonen. “Dat is krabbenscheer. Laat je dat groeien, dan verandert open water uiteindelijk in land.”

Halverwege de wandelexcursie ligt een boot klaar. Die brengt de deelnemers over het water naar de aalscholverkolonie. “Een surrealistisch beeld…”, had gids Henk Jansen voor de tocht al gezegd en de bezoekers krijgen waarop ze hadden gerekend. Alleen zijn de aalscholvers nog niet aanwezig. Wie de kolonie inclusief de vogels wil zien, kan in maart weer mee met een speciale excursie van Natuurmonumenten.

Na de onderbreking wacht nog het meest uitdagende deel van de wandeling. De deelnemers moeten dwars door een moerasbos terug naar de beginlocatie aan de Reeënweg. “Blijf zoveel mogelijk aan de kant en probeer op takken te stappen”, waarschuwt Bisschop nog, maar het ‘pad’ is zo moerassig dat een nat pak niet kan uitblijven. Uitgerekend een echtpaar zakt diep weg en eindigt de excursie met broeken vol modder.

"Hebben we op verjaardagen tenminste wat te vertellen...", klinkt het lachend.
De deelnemers genieten na afloop met een kop snert in de handen na van de tocht. Een man uit Zwolle houdt van het open landschap, zegt hij. “Ik heb in mijn leven veel bomen gezien, maar eigenlijk heb ik daar niets mee. Hier kun je van je afkijken. Ik loop veel in De Wieden en deze wandeling is een mooie gelegenheid om onder deskundige leiding nog meer te weten te komen van het gebied.”

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 24.12.18 | 09.53 UUR


advertentie

Vandaag:
31° | 20°
Meer weer...
Morgen:
32° | 20°advertentie
AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.35444 s