Woensdag 15.07.20 | 10.07 uur

Tweede pilot in de provincie: Na Zwolle nu ook Giethoorn

Aanleg PlasticRoad-fietspad in Overijssel van start

Bert Boerman (l) en wethouder Marcel Scheringa

Bert Boerman (l) en wethouder Marcel Scheringa© Provincie Overijssel

Na vandaag mag ook de gemeente Steenwijkerland zich toevoegen in de lijst van steden met een PlasticRoad. De aanleg van de tweede PlasticRoad pilot in de provincie Overijssel is vandaag gestart. Met het in elkaar klikken van twee PlasticRoad elementen verrichtten Overijssels gedeputeerde Bert Boerman en wethouder Marcel Scheringa van gemeente Steenwijkerland samen met het PlasticRoad team de starthandeling.

Het PlasticRoad-fietspad in Giethoorn is 30 meter lang en ligt langs de provinciale weg N334. De PlasticRoad – de modulaire, circulaire en klimaatbestendige weg op basis van gerecycled plastic - is een concept van KWS, Wavin en Total. Afgelopen september was de wereldprimeur van het eerste fietspad in Zwolle.

In slechts een paar uur zijn vanochtend de PlasticRoad elementen gelegd. De komende dagen werkt het PlasticRoad team aan het afwerken van het fietspad, zoals de berm en de aansluiting op de bestaande tegelverharding. Na het weekend gaat het fietspad weer open. Net zoals in Zwolle bevat ook deze pilot evenveel gerecycled plastic als 218.000 plastic bekertjes of 500.000 plastic flesdoppen.

De tweede pilot in de provincie Overijssel
In Overijssel liggen nu twee PlasticRoad-fietspaden, een in Zwolle en een in Giethoorn. Gedeputeerde van de provincie Overijssel Bert Boerman licht toe: "De provincie stimuleert ondernemers met vernieuwende en duurzame ideeën en draagt zo bij aan een circulaire economie. Door een fietspad in onze provincie beschikbaar te stellen kan het nieuwe PlasticRoad concept in de praktijk worden getoetst op technische en economische haalbaarheid. Daarmee brengen we de innovatie weer een stukje verder."

Doorontwikkeling van de PlasticRoad
Met de pilots gaat het PlasticRoad team het concept verder doorontwikkelen. Het grootste verschil met Zwolle is de zettingsgevoelige ondergrond in en rondom Giethoorn. De grond wordt door druk en belasting samengedrukt (zetting) en kan daardoor problemen veroorzaken bij bijvoorbeeld de aanleg van infrastructuur. “In Giethoorn kunnen we goed de voordelen testen van het lage gewicht van de PlasticRoad elementen in relatie tot die zettingen”, zegt Marcel Jager van Wavin en onderdeel van het PlasticRoad team.

Verder verschilt de tweede pilot met name in de installatie van de PlasticRoad: de lessen van de pilot in Zwolle zijn al meegenomen in deze tweede pilot. Zo rijdt het PlasticRoad team onder andere met lichter materieel tijdens de aanleg direct over de gelegde PlasticRoad elementen in plaats van ernaast.

Vervolg
De beide pilots in Zwolle en Giethoorn worden voor vijf jaar continue gemonitord door de PlasticRoad-partners en hun opdrachtgevers. In de tussentijd worden beide pilots regelmatig geëvalueerd om het PlasticRoad-concept door te ontwikkelen tot een product dat in de markt kan worden gezet.

Cobouw Award
Woensdagavond 21 november 2018 ontving de PlasticRoad de Cobouw Award voor het beste product van 2018. De awards werden uitgereikt tijdens het Cobouw Event in de Harbour Club in Vinkeveen. De stem van de onafhankelijke vakjury telde voor 2/3e mee en de publieksstemmen voor 1/3e.

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DONDERDAG, 22.11.18 | 14.45 UUR
Vandaag:
21° | 10°
Meer weer...
Morgen:
23° | 10°


AGENDA
  • Woensdag 15.07.20
  • Donderdag 16.07.20
  • Vrijdag 17.07.20
  • Zaterdag 18.07.20
  • Zondag 19.07.20
  • Maandag 20.07.20
  • Dinsdag 21.07.20
  • Volledige agenda...
TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.46782 s