Zaterdag 24.08.19 | 21.24 uur

Boswachtersbadge voor heldendaden

Tientallen kinderen op Wilde Buitendag 2018

Ruim 250 kinderen beleefden dinsdag De Wieden tijdens de ING Wilde Buitendag. Bij het Bezoekerscentrum in Sint Jansklooster konden ze uitdagende opdrachten uitvoeren waarbij ‘vies worden’ geen probleem was. Op tien locaties werken hoofdsponsor ING en Natuurmonumenten samen aan de Wilde Buitendagen. Vorig jaar konden kinderen voor het eerst in De Wieden terecht. “En dat bleek meteen een succes. Dit jaar zijn er nog meer aanmeldingen”, vertelt beheerster Bernadette Haverkort voor de ingang van het Bezoekerscentrum. Daar deelt ze met collega’s stempelkaarten uit aan de kinderen, die uit alle windstreken van Nederland naar Sint Jansklooster zijn gekomen.

Tien meter achter Haverkort wacht misschien wel het meest spectaculaire onderdeel van de Wilde Buitendag, nog uit nood geboren ook. Voor de klimwand van De Strandhoeve staat er teveel wind, waarna de instructeurs een mooi alternatief bedenken: kinderen kunnen met een touwtrap zover als ze durven een boom inklimmen. Uiteraard goed gezekerd.

Na dit letterlijke hoogtepunt wachten de deelnemers veel andere uitdagingen, waarbij ze ook kennis van de natuur opdoen. Vrijwilliger Wolter Engelsman van Natuurmonumenten begeleidt het ‘sporen zoeken’ en vertelt meer over skeletjes van dieren. Ook neemt hij belangstellenden mee naar een boom. Daarin zit een nest met hoornaars. De grote wespen vliegen diep in oktober nog steeds in en uit. “Ze vinden overal nog voedsel. Hoornaars zijn gek op zoetigheid. Daarom worden ze ook wel limonadewespen genoemd”, doceert Engelsman.

Verderop kunnen kinderen opgezette dieren natekenen, opdrachten in de nieuwe speelnatuur doen en smakelijkheden uit de natuur proberen. Daarna staat de drie kilometer lange wandeling over het Laarzenpad op het programma. Drie pontjes leiden de bezoekers door een dwarsdoorsnede van De Wieden. Iets voorbij de helft mogen ze zelfs door een stuk Wieden-jungle manoeuvreren, toepasselijk ‘wildernis’ genoemd. “Niet iedereen heeft de goede schoenen meegenomen…”, glimlacht vrijwilliger Jacob Bosman, terwijl hij stempels uitdeelt aan de kinderen.

Die kunnen daarna zo langzamerhand met een volle stempelkaart terug naar het Bezoekerscentrum. Daar ontvangen ze een stoere boswachtersbadge en een attentie als beloning voor hun heldendaden.

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DONDERDAG, 25.10.18 | 10.06 UUR
Vandaag:
31° | 20°
Meer weer...
Morgen:
32° | 20°advertentie
AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.35146 s