Zaterdag 24.08.19 | 21.24 uur

Flora en fauna verdient goede leefomgeving

Natuurmonumenten schoont sloten op

Natuurmonumenten schoont sloten op

Natuurmonumenten schoont sloten op© Natuurmonumenten

De Wieden beschikt maar liefst over 770 kilometer aan sloten. Die watergangen hebben een belangrijke functie voor het natuurgebied. Daarom wordt elk jaar zeker honderd kilometer aan sloten onder handen genomen. Verschillende regionale bedrijven zijn daar momenteel in opdracht van Natuurmonumenten mee bezig.

Het betrekken van het regionale bedrijfsleven bij het werk vindt de organisatie belangrijk. “Zij kennen het gebied en dat levert in de praktijk veel voordelen op”, zegt Arco Lassche van Natuurmonumenten. Hij is onderweg naar een perceel langs de Gasthuisdijk buiten Giethoorn. Daar is Henri Hulst van de firma Altena uit Nijeveen aan de slag. Met een grote grijper trekt hij waterplanten uit de sloot. “Belangrijk voor een goede aan- en afvoer van het water naar De Wieden”, verduidelijkt Lassche.

Wie honderd kilometer aan sloten moet ‘schonen’ heeft een behoorlijk tempo nodig. Als Hulst uit zijn trekker stapt wijst hij een boom in de verte aan. Daar is hij een uur geleden begonnen aan een nieuwe werkdag. “Ik doe dit al twintig jaar in deze periode van het jaar. Mooi werk, omdat je op de mooiste plekken van De Wieden komt. Wij werken voor Natuurmonumenten en ook voor de agrariërs in de buurt”, vertelt Hulst, die van september tot half november aan het sloten schonen is.

Voor Natuurmonumenten is daarbij meer van belang dan alleen een goede waterhuishouding, legt Lassche uit. Sloten moeten goed bevaarbaar zijn voor de afvoer van riet en groenresten. Bovenal is het ecologisch beheer is van grote waarde. “Wij willen een goede leefomgeving voor de flora en fauna, zoals in dit geval bijvoorbeeld vissen en salamanders. Daarom nemen we meestal maar één kant van de sloot mee.”

Natuurmonumenten hanteert hierbij een cyclus van drie jaar: de eerste twee jaar wordt per jaar een kant van de sloot geschoond en daarna volgt een jaar rust. Daar waar schouwplicht op rust van het Waterschap worden de sloten jaarlijks in zijn geheel geschouwd.

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DINSDAG, 23.10.18 | 08.03 UUR
Vandaag:
31° | 20°
Meer weer...
Morgen:
32° | 20°advertentie
AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.32149 s