Maandag 25.03.19 | 11.30 uur

Ouders en leerlingen kiezen voor schaduwonderwijs

Het LAKS: Betaalde bijles neemt grote vlucht

Het aantal scholieren dat betaalde bijles volgt, neemt snel toe. De markt voor bijles is volgens recent onderzoek tussen de 185 en 286 miljoen, dat is 7 keer zoveel als in 1995. Deze toename in betaalde bijles, huiswerkbegeleiding en examentraining, schaduwonderwijs genoemd, is volgens het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zorgelijk. Het schaduwonderwijs leidt volgens de scholierenorganisatie tot ongelijke kansen. De toename van ouders en leerlingen die kiezen voor schaduwonderwijs geeft volgens het LAKS ook aan dat de kwaliteit van het onderwijs niet goed is.

Onderwijskwaliteit
Volgens het jaarlijkse onderzoek van de Onderwijsinspectie, de Staat van het Onderwijs 2018, daalt de kwaliteit van het voortgezet onderwijs al jaren. Het LAKS denkt dat de dalende onderwijskwaliteit en de toename van schaduwonderwijs verband houden. LAKS voorzitter Jordy Klaas: "Het feit dat steeds meer ouders kiezen voor bijles, geeft toch aan dat het reguliere onderwijs niet meer biedt wat ouders leerlingen verwachten."

Ook de steeds hogere eisen die het vervolgonderwijs en de samenleving stellen, maken dat ouders en leerlingen kiezen voor extra onderwijs. Dit is volgens het LAKS ook een pijnpunt bij het schaduwonderwijs, omdat het zou leiden tot nog meer prestatiedruk en eventueel zelfs burn-outs onder scholieren.

Kansenongelijkheid
"De bijles die scholieren steeds vaker volgen kost meestal veel geld. ‘We moeten goed beseffen dat niet elk gezin dat geld zomaar kan ophoesten", aldus Klaas. Het LAKS erkent dat bijles ook nuttige kansen biedt voor sommige scholieren, maar vindt dat deze kansen voor iedereen moeten gelden. "Als goed onderwijs straks nog maar beschikbaar is voor een selecte groep, zorgt onderwijs niet voor het wegnemen van een kloof in een samenleving, maar maakt het onderwijs die kloof alleen maar groter."

Aanpak onderliggende probleem
Vandaag, woensdag 17 oktober 2018 is er een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer over schaduwonderwijs. Het LAKS is blij dat het probleem inmiddels op de politieke agenda staat, maar vindt dat de problematische gevolgen nog niet duidelijk genoeg zijn. De organisatie is van mening dat een effectieve aanpak van het onderliggende probleem voorlopig ontbreekt. "De enige echt manier om schaduwonderwijs tegen te gaan is de kwaliteit van het reguliere voortgezet onderwijs te vergroten." Zo zouden er weer genoeg docenten moeten zijn, met daadwerkelijk genoeg tijd voor elke leerling. "Investeringen zijn dus hard nodig."

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DONDERDAG, 18.10.18 | 13.16 UUR


advertentie

Vandaag:
10° | 4°
Meer weer...
Morgen:
11° | 3°


AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
3.70131 s