Maandag 18.03.19 | 17.12 uur

Een juf uit duizenden!

St. Martinusschool neemt afscheid van juf Ans

St. Martinusschool neemt afscheid van juf Ans

St. Martinusschool neemt afscheid van juf Ans© Nathalie den Besten

Woensdag 18 juli 2018 was een bijzondere dag op de St. Martinusschool in Vollenhove. Schaterlachende kinderen verkleed als Ot en Sien renden en speelden op het schoolplein. Speciaal voor juf Ans organiseerde de school een groots feest. Want na 10 jaar als leerkracht bij de St. Martinusschool in Vollenhove, nam deze geliefde juf afscheid van haar kleuters en bijna 32 jaar onderwijs. Een prachtige dag voor een afscheid met een lach en een traan.

Een warm welkom
Voor deze juf in hart en nieren startte de dag bij de haven van Vollenhove. Daar werd ze opgewacht door alle kleuters van de St. Martinus. Samen stapten ze in een wagen en gingen op weg naar school. Als verrassing stonden op de route alle andere kinderen van de school op diverse locaties te wachten. Zodra de juf voorbij reed, sloten ze één voor één aan in de rij achter de wagen. Een slinger van luid zingende kinderen liep zo met hun kleuterjuf door Vollenhove richting school. Op het schoolplein werd ze met applaus ontvangen én kreeg ze een speciaal optreden van diverse leerlingen. Zo werd er een lied gerapt en kwam er een sketch voorbij waar allerlei karaktereigenschappen van de juf eens flink werden uitgelicht.

Het schoolplein vulde zich vervolgens met spel en plezier. Precies zoals Ans het graag ziet. Alle kinderen van klein naar groot werden verdeeld over meerdere groepjes. Gezamenlijk gingen ze fanatiek aan de slag met echte oudhollandse spelletjes. Daarna nam de stralende juf afscheid van haar eigen groep 1, de allerkleinsten van de school.

Een juf uit duizenden
Als geen ander begreep juf Ans de belevingswereld van haar kleuters. Moeiteloos verplaatste ze zich in hun avonturen en deed vol overgave met ze mee. “Ze komt altijd kopjes thee drinken in de huishoek. Of ze probeert rokjes aan te doen die ze niet past”, aldus een paar giechelende kleuters. Dat beaamt ook een leerling uit groep 7. “Als juf Ans leuke dingen deed, was het ook echt leuk én lang!”

Juf Ans begeleidde ieder kind met zachte hand en zorgde voor structuur en rust in haar klas. Het liefst hield ze zich bezig met muziek. Dat blijkt ook wel uit een opmerking van een andere leerling. “Ze is onze fluitjuf en heeft altijd liedjes en dansjes.” Als leerkracht vond Ans het ontzettend belangrijk om kleuters, echt kleuter te laten zijn. De ontwikkeling van de kleinsten verloopt nu eenmaal verschillend en ze moeten alle gelegenheid krijgen om dat via spel te ontdekken. Voor haar ging die ontwikkeling absoluut vóór de huidige schoolsystemen. Gedegen onderwijs, vooral ten aanzien van de cognitieve vakken, dat is Ans ten voeten uit. Bij alles wat ze deed, hield ze rekening met de kinderen. Is het haalbaar en kunnen ze het aan qua concentratie? Haar kleuters waren haar alles.

Cadeau en afscheid van velen
Bij een afscheid hoort natuurlijk ook een persoonlijk cadeau. En dat kunnen de kinderen en leerkrachten van de St. Martinusschool als geen ander. Juf Ans kreeg een lantaarn van hout met de vingerafdrukken van alle kinderen. Een symbolisch cadeau voor een blijvende herinnering met het licht dat de St. Martinusschool bij elke speciale gebeurtenis laat branden en doorgeeft.
Naast de kinderen kregen uiteraard ook collega’s, ouders en bekenden de kans om Ans gedag te zeggen.

De kleuterjuf genoot zichtbaar van haar moment, samen met haar man en twee van haar drie dochters. Eén van haar dochters was voor de gelegenheid speciaal overgekomen uit Zwitserland. Haar dochter uit Australië kon er helaas niet bij zijn. De twee waren maar wat trots op wat hun moeder allemaal heeft bereikt: “Ze sprak altijd vol energie en enthousiasme over haar werk op school en over haar kleuters. We zien haar straks ook wel weer iets met kinderen gaan doen. Maar voor de eerstkomende tijd hopen we dat ze veel plezier gaat maken en ontzettend gaat genieten!”

Dat juf Ans werd omringd werd met vele belangstellenden zegt meer dan genoeg. "Ze was altijd positief en vrolijk. Een moederachtige juf, met oog voor je kind en zijn of haar emoties", vertellen een aantal moeders. Deze juf uit duizenden zit niet alleen in het hart van de kinderen en het team, maar ook in die van vele ouders en betrokkenen van de St. Martinusschool.
Dank voor al je betrokkenheid en inzet Ans, het gaat je goed!

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 20.07.18 | 11.16 UUR
Vandaag:
9° | 3°
Meer weer...
Morgen:
10° | 4°


AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
1.28015 s