Vrijdag 22.02.19 | 12.04 uur

Bezoekers genieten met volle teugen van musical

Openhartige sfeer omarmt 'Storm over Beulaeke'

Openhartige sfeer omarmt Storm over Beulaeke

Openhartige sfeer omarmt Storm over Beulaeke© DKN | R.W.Jansema

Een enorm groot spektakel met een intieme sfeer. Dat gevoel begint al wanneer je de parkeerplaats oprijdt en je auto uitstapt. De kikkers kwaken en in de verte zie je een mensenmenigte die staat te trappelen om de tribune te betreden. In die 100 meter die je aflegt van de parkeerplaats naar het openluchttheater springt de tijd van 2018 naar 1776. De lokale geschiedenis van turfstekerij in de Kop van Overijssel komt tot leven bij de musical 'Storm over de Beulaeke'.

Een groot stuk weiland aan het Zuiderpad dient de komende dagen als openluchtdecor. De afgelopen weken werd er dagelijks gerepeteerd om de cast klaar te stomen voor de derde reeks 'Storm over de Beulaeke.

Voorafgaand aan de voorstelling staan honderden blauwe stoeltjes te wachten op hun bezoeker. Ondertussen zijn het de gasten die op het naastgelegen veld hun verwachtingen voor die avond met elkaar doornemen.

Op het moment dat de tribune open gaat loopt de stroom cultuurliefhebbers naar het openluchttheater. Net als 999 anderen zoekt ook burgervader Rob Bats naar zijn stoeltje.

Een andere bezoeker ploft nietsvermoedend op het eerste de beste stoeltje neer en bekijkt ondertussen de mensenmenigte die zoekt naar een plaatsje. "Weg doar Henk. We hebt een stoelnummertie op ons koartie stoan. Doar boven mut'n we zitn", roept z'n vrouw. Henk stapt weer in de benen en volgt lachend zijn echtgenoot naar het stoeltje dat hun kaartje aangeeft.

Als omstreeks 20.30 uur alle belangstellenden een plekje hebben gevonden kan het spektakel beginnen. Binnen enkele seconden weet het koor haar publiek muisstil te krijgen. Drie eenden vliegen boven het koor voor de ogen van de gasten. Wie naar links kijkt treft de authentieke dorpsgracht en rechts een enorme wijde met uitzicht tot Meppel. Een beter decor kon er niet zijn.

Onder leiding van verteller Jan Blei brengen de acteurs en actrices een musical, waarbij het grote koor tegelijkertijd het decor vormt. Lokale geschiedenis komt tot leven in deze voorstelling: de turfstekerij in schoutambt Vollenhove.

De musical toont het dagelijks leven in het dorp Beulaeke. De rol van de kerk in de gemeenschap, de turfwinning, ruzies, liefde en drank. Het koor, dat in de voorstelling onlosmakelijk is verbonden met de toneelspelers, vormt een hoofdrol in Storm over de Beulaeke. Zij zetten gevoelens en gebeurtenissen om in muziek: een geweldige en onmisbare toevoeging aan het verhaal. Dit bleek ook uit het daverende applaus dat het publiek na afloop gaf.

In de twee uur durende voorstelling maakt het publiek kennis met de twee zusjes Machteld, Anna en hun moeder, lompe Lamme, Geese Goesegat, de plaatselijke dominee en de drie vrienden Maarten, Johannes en Riemert. De dorpskarakters en het koor leven samen toe naar dat ene moment: de storm in november 1776, waarbij het hele dorp onder water komt te staan. Alle dorpelingen kunnen uiteindelijk op tijd vluchten naar de hoger gelegen kerk van Beulaeke.

‘Storm over Beulaeke’, is een productie van Barbara Lok, Wim Rebergen, Jan Blei en Jet Pit.

Door: De Brederwiedekrant | Robert Wessel Jansema

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | WOENSDAG, 27.06.18 | 23.53 UUR


advertentie

Gisteravond genoten tijdens de eerste voorstelling. Een aanrader en wat kunnen we trots zijn op alle medewerkers die dit tot stand hebben gebracht in de kop van Overijssel.
Anneke | | DONDERDAG, 28.06.18 | 13.41 UUR | Kwetsend of ongepast?
Vandaag:
15° | 4°
Meer weer...
Morgen:
13° | 3°


AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
0.8299 s