Dinsdag 14.08.18 | 17.30 uur

Werkplaatsen bijeen in De Burght van Vollenhove

Veel ambitie bij werkplaatsen G1000Steenwijkerland

Sinds 7 december 2017 werken 9 werkplaatsen van de G1000Steenwijkerland aan voorstellen om Steenwijkerland energieneutraal te maken. De deelnemers zijn inwoners vanuit heel Steenwijkerland die samenwerken met een gemeenteambtenaar. Donderdag 8 februari 2018 kwamen alle werkplaatsen in De Burght in Vollenhove bijeen om aan elkaar en aanwezige experts de eerste contouren van hun voorstel te presenteren. De experts is gevraagd om ‘lastige’ vragen te stellen.

Uit de presentaties blijkt een stevige ambitie. Samenwerken in een gemeentelijk platform van voedselinitiatieven (werkplaats Voeding) of lokale coöperaties die verbonden zijn en ondersteund door de gemeente en een grotere coöperatie voor de grotere investeringen (werkplaats Energiecoöperatie).

Wind- en zonne-energie voor iedereen maar dan wel onder een aantal voorwaarden (werkplaats Nieuwe energie: Zon en wind), aardwarmte gebruiken en een gezamenlijk plan maken voor het benutten van riet, bermafval en hout uit bossen (werkplaats Nieuwe energie: Andere alternatieven). Actief werken aan bewustwording om in 2030 energieneutraal te zijn (werkplaats Bewustwording), informatie verspreiden onder het motto ‘ doen, leren en beleven’ (werkplaats Informatie) en energieverliezen van huishoudens zoveel mogelijk tegengaan door een energieprofiel per gebouw met daaraan gekoppeld een energieadvies over isolatie, besparing en het zelf of gezamenlijk opwekken van energie (werkplaats Dichtbij Huis).

Als we ons verplaatsen kan dat via ‘groen’ verkeer, (elektrische) deelauto’s met voldoende oplaadpunten en een hub in iedere kern waar oplaadpunten, deelautos, emissievrije huis aan huis bezorging, OV en schoolvervoer bijeenkomen. (werkplaats Duurzame mobiliteit)

Deelnemer Frans Resink is aangenaam verrast door de kwaliteit van de ideeën die vanavond gepresenteerd zijn. "Het zou goed zijn als inwoners en raadsleden op het platform.g1000steenwijkerland kennis nemen van die voorstellen in ontwikkeling. Ook met het oog op de komende verkiezingen", zegt Frans die zelf een enthousiast pleidooi hield voor meer duurzaam vervoer in Steenwijkerland.

Loekie Langendoen uit De Pol, zit bij de werkplaats Voeding en is onder de indruk van de presentaties. "Ik word blij van wat er allemaal mogelijk zou kunnen worden en dat iedereen nog steeds enthousiast is."

De werkplaatsen laten op www.platform.g1000steenwijkerland.nl zien waar hun voorstel over gaat. Hier wordt al veel duidelijk ookal worden de uiteindelijke voorstellen pas na 8 maart op het platform gepresenteerd.

Alle inwoners van Steenwijkerland kunnen via het platform de ontwikkelingen volgen en reageren op de ideeën van de werkplaatsen. Dat kan door een like of een niet-like, maar ook door inhoudelijk op de voorstellen te reageren. Voor de werkplaatsen is het belangrijk om te weten hoe hun medeburgers over de plannen denken. Hoe meer mensen reageren hoe duidelijker wordt of de plannen door heel Steenwijkerland gedragen worden.

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 12.02.18 | 10.24 UUR


advertentie

Vandaag:
22° | 11°
Meer weer...
Morgen:
22° | 11°


AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.29206 s