Zaterdag 24.08.19 | 21.24 uur

'Nieuwe school De Lisdodde Wanneperveen niet op voorkeurslocatie'

CDA Steenwijkerland wil opheldering van B&W

Het college van B&W van Steenwijkerland heeft besloten dat de beoogde nieuwe basisschool in Wanneperveen na een scenario-onderzoek moet worden gebouwd op de locatie van De Wennepe. Daarmee wijst het college de voorkeursoptie van de nieuwe samenwerkingsschool af na overleg met de bestuurders. Dat schrijft de lokale fractie, CDA Steenwijkerland in een reactie.

Het scenario-onderzoek richtte zich op de verkeersdoorstroming en de nabijheid van het Natura 2000 gebied.

Het onderzoek geeft volgens het college aan 'dat wat betreft de verkeersdoorstroming er geen belemmeringen voor de bouw van de school zijn. Anders ligt dat met het Natura 2000 gebied. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de bouw van de school een behoorlijke milieubelasting voor dit gebied met zich meebrengt. Er moeten daarom verschillende vergunningen verkregen worden voordat de bouw zou kunnen beginnen. Dat neemt zeker een periode van anderhalf jaar in beslag. Daarbij is de kans reëel dat één of meer vergunningen niet verleend zouden worden. Dan moeten we alsnog op zoek naar een andere locatie.'

CDA Steenwijkerland: "Het bericht van het college suggereert dat de besturen van de scholen en Plaatselijk Belang Wanneperveen met dit besluit instemmen. Kandidaat raadslid Clazinus Netjes van het CDA Steenwijkerland heeft uit informatie van de zijde van de scholen begrepen dat daarvan geen sprake is."

Het CDA wil van het college weten, welke aspecten zijn bij de afweging in de scenariostudie betrokken en hoe zijn die gewogen, in het bijzonder de aspecten verband houdende het Natura 2000 gebied De Wieden. Ook is het CDA benieuwd welke informatie is met de besturen van de scholen en Plaatselijk belang gedeeld en of de besturen ingestemd hebben met het standpunt van het college.

Netjes is met name verbaasd over het feit dat Natura 2000 zelfs beperkingen zou kunnen opleggen om iets te bouwen of te ontwikkelen, terwijl het gebouwde en het gebruik daarvan op zich geen problemen geeft.

"Dit zou kunnen betekenen dat ook bijvoorbeeld het vernieuwen van de bezoekerscentra van Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer onmogelijk wordt. Wij vinden dit als CDA niet acceptabel omdat dit niet de bedoeling van Natura 2000 kan zijn."

Clazinus Netjes wil weten wat de vervolgstappen in de procedure zijn. "We vragen ons ook af of er andere initiatieven binnen de gemeente zijn, van bijvoorbeeld ondernemers of gemeente, die niet op gang komen door beperkingen vanuit Natura 2000 gebieden. Mochten die beperkingen er zijn, dan willen we ook weten welke stappen er worden ondernomen om die weg te nemen."

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | ZATERDAG, 10.02.18 | 10.49 UUR
Vandaag:
31° | 20°
Meer weer...
Morgen:
32° | 20°advertentie
AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.31852 s