Dinsdag 14.08.18 | 17.30 uur

Lichte en wellicht matige vorst in de nachten!

Week met koud, droog en vrij zonnig winterweer!

Week met koud, droog en vrij zonnig winterweer!

Week met koud, droog en vrij zonnig winterweer!© Jolanda Oosterveld

We hebben het zondag al aan den lijve ondervonden. Bij een naar noordoost ruimende wind lag de gevoelstemperatuur in het hele land 3 tot 4 graden onder het vriespunt. Terwijl het kwik in de thermometerbuis 1 tot 2 graden boven het vriespunt aanwees. Het is duidelijk dat Koning Winter na een lange afwezigheid terug aan zet is. Het is op dit moment nog niet zeker hoe lang de 'regeerperiode' zal gaan duren.

Komende dagen blijft het in Moskou, Stockholm en Helsinki streng tot zeer streng vriezen. En wanneer de wind bij ons dan in de oost- tot noordoost zit dan kan het bijna niet anders of wij krijgen ook een veeg van die kou mee.

Maandag profiteren van een Scandinavisch hogedrukgebied. Tussen dit hoog en een depressie boven het zuiden van Europa wordt met een oost tot noordoostelijke wind koude lucht aangevoerd. De zon schijnt geregeld, maar er trekken ook enkele wolkenvelden over. Het blijft droog en de temperatuur stijgt naar maximaal 2 graden in onze gemeente.

Na een heldere nacht met op uitgebreide schaal lichte tot matige vorst bij ons is het dinsdag schitterend winterweer met flink wat zon en er staat maar weinig wind. De temperatuur stijgt naar maximaal 1 of 2C boven nul. Door de uiterst droge lucht wordt de ijsgroei niet negatief benvloed.

Woensdag en donderdag houden we een verbinding tussen het Azorenhoog en een hoog boven Rusland. Vanaf IJsland komt donderdag wel een storing on Deze ontwikkeling doet de wnd krimpen naar meer zuidelijke richtingen. In de ochtend vriest het het overwegend licht tot matig.

Overdag stijgt het kwik tot boven nul met op woensdag maxima van 2 tot 3 graden en donderdag tot een graad of 4.

Vrijdag komt een lagedrukgebied naderbij maar tot neerslag komt niet. Het levert alleen wat meer bewolking op. De wind waait uit het zuiden en de temperaturen stijgen naar 3 tot 5C. Zowel in de nacht naar vrijdag als in de nacht naar zaterdag blijft het licht vriezen.

Ook na het volgende weekeinde lijkt Nederland in de greep van (licht) winters weer te blijven. De prognoses van de diverse weermodellen lopen ver uiteen. Het Europese model komt met oplopende temperaturen op de proppen, terwijl het Amerikaanse model opteert voor aanhoudend winterweer. Ik denk dat de 'Amerikanen' het dit keer bij het rechte eind hebben. Een winterse februari!

Weerverleden
Op 6 februari 1941 werd de Friese Elfstedentocht onder ideale omstandigheden verreden. Winnaar was Auke Adema, kolensjouwer uit Franeker. Het was de tweede Elfstedentocht op rij en de derde op rij zou volgen in 1942. Drie (zeer) strenge winters op rij is in ons klimaat een unicum. In de jaren tachtig waren er drie te koude winters aaneengesloten, dat waren echter geen strenge winters.

Van 6 tot en met 12 februari 1991 hadden we een kortdurend maar hevig sprokkelwintertje. Het kwam tot strenge vorst, ook overdag. Er viel geen sneeuw van betekenis, pas van 12 op 13 februari sneeuwde het uitgebreide schaal. Daarna was het over en uit met de winter.

Extremen 5 februari De Bilt
Hoogste max. temp.: 12,0˚C 2004
Laagste gemiddelde temp.: -9,7˚C 1912
Laagste min. temp.: -15,8˚C 1912
Hoogste neerslag: 16 mm 1980
Hoogste uurgem. wind: 22 m/s 1909

Zon op: 8:13
Zon onder: 17:27

Door: De Brederwiedekrant | Dick van Rees

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 05.02.18 | 08.28 UUR


advertentie

Vandaag:
22° | 11°
Meer weer...
Morgen:
22° | 11°


AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.3003 s