Zaterdag 21.07.18 | 10.42 uur

Fractie trekt aan de bel bij het college van B&W

PvdA bekommert zich om inzameling oud papier

De Partij van de Arbeid Steenwijkerland trekt aan de bel bij het college van Burgemeester en Wethouders omtrent de oud papier inzameling. In december 2017 heeft het college de inzamelaars, bestaande uit verenigingen en scholen, een keuze voorgelegd uit een viertal inzamelmethodes.

Een jarenlange traditie: papier ophalen om de kas van de school of vereniging te spekken. Maar nu de gemeente Steenwijkerland een aantal inzamelmethoden heeft vastgesteld, ontstaan er volgens de PvdA problemen.

In december kregen alle inzamelaars de keuze voorgelegd uit de volgende inzamelmethoden:
- Inzamelen met een platte kar (alleen nog in 2018 toegestaan)
- Inzamelen met een achterlader met dozen (alleen nog dit jaar en 2019 en 2020)
- Een brengcontainer op een vaste locatie
- Huis-aan-huis containers van 240 liter met zijlader


De voorstellen brengen volgens de fractie de nodige onrust met zich mee. "Deze manieren van inzamelen leiden tot een forse terugloop van de inkomsten voor de meeste inzamelaars. De varianten worden ervaren als een keuze tussen de kogel en de strop, een wurgcontract", aldus de lokale afdeling.

En van de inzamelaars calculeerde dat hun inkomstenbron per kilo met een (vaste) brengcontainer meer dan halveert: van 10 cent per kilo naar 4,5 cent per kilo. Reden hiervoor is ondermeer de hoge vergoeding voor de container die ROVA berekent, 150,00 euro per maand.

De PvdA citeert: "Voor kleinere inzamelende verenigingen is het daardoor nagenoeg onmogelijk om de door u in de brief van 21 december gesuggereerde vergoedingen te realiseren. Bij inzameling met een achterlader in het weekend is de opbrengst voor de verenigingen en scholen nog slechts 3 of 4 cent per kg (volgens eigen berekening van het college)."

De PvdA wil van het college weten of er gekeken kan worden naar een (nieuwe) inzamelmethode die de inkomsten van de verenigingen en scholen zoveel mogelijk in stand houdt. Ook is de lokale afdeling benieuwd of de inzamelingskosten terug gedrongen kunnen worden.

Ook is de PvdA bang dat door deze afnemende inkomsten de inzamelaars op een gegeven moment stoppen met het werk. In 2016 heeft de PvdA ook al eens aan de bel getrokken over dit onderwerp. Daar zijn destijds geen concrete voorstellen uitgekomen.

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 12.01.18 | 16.02 UUR


advertentie

Vandaag:
25° | 15°
Meer weer...
Morgen:
25° | 15°


AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.23192 s