Zaterdag 21.07.18 | 10.42 uur

Winterse kou van korte duur!

Wind op maandag: gevoelstemperaturen tot -8 graden!

Winterse kou van korte duur!

Winterse kou van korte duur!© Jolanda Oosterveld

Wat een verademing en eindelijk weer zonneschijn! Zo heb ik, en ik denk velen met mij, het weer van zondag ervaren. Van de Siberisch koude, waarvan in veel landelijke media gewag werd gemaakt, was geen sprake. Wat resteerde was een fraaie zonnige en koude winterdag. De lange periode van nat, somber en grijs weer werd dan toch eindelijk een halt toegeroepen!

Het fraaie weer danken we aan hogedrukgebied boven de Noorse zee. Aan de zuidflank van het 'hoog' wordt met een oostelijke stroming vrij koude lucht naar onze streken getransporteerd. De winterse speldenprik is echter dinsdag al weer ten einde. Daarna gaat de temperatuur weer omhoog. Met uitzondering van woensdag lijken de neerslaghoeveelheden voorlopig mee te vallen en vanaf donderdag gaat de temperatuur weer naar beneden.

Korte termijn weerbeeld
Na een nacht met lichte vorst in de regio (-4 graden) hebben we maandag een vrijwel identieke dag aan die van zondag. We profiteren namelijk nog volop van het hogedrukgebied ten noorden van ons land. Het hoog is weliswaar wat naar het oosten getrokken, maar houdt een uitloper tot over de Britse Eilanden. Het weerbeeld is in het overgrote deel van het land zonnig. Het blijft overal droog en er waait een matige en aan zee (vrij) krachtige oost tot noordoostenwind.

De temperatuur stijgt naar 2°C in het noorden, naar een graad of 3 tot 4 in onze regio en naar 5 in het zuiden van het land. Dat zijn maxima die we deze winter maar weinig tegen zijn gekomen. De doorstaande wind maakt het voor het gevoel nog een stuk kouder dan de reële waarde die de thermometer aangeeft.

Dinsdag trekt het hogedrukgebied geleidelijk zuidoostwaarts. De kern komt dan boven de Oekraïne te liggen en heeft een uitloper tot over Scandinavië. Uitlopers van een IJslanddepressie komen geleidelijk onze kant op, maar dinsdag overdag blijft het nog droog.

We starten dinsdag met een afwisseling van zon en wolkenvelden. De temperaturen liggen aanvankelijk rond het vriespunt. In de loop van de dag neemt de bewolking toe. De oostenwind draait naar zuid waardoor de temperatuur op een hoger niveau komt te liggen. De temperatuur stijgt naar een anti-winterse 6 tot 7°C in onze regio.

Woensdag is er kans op regen vanwege de nabijheid van lagedruk. Vanaf vrijdag gaan we dan weer profiteren van (een gordel van) hogedruk. De neerslagkansen zijn dan ook, met uitzondering van de woensdag, klein. De temperatuur, die eerst duidelijk stijgt, zal later deze week weer enkele graden gaan dalen.

Lange termijn verwachting
Vanaf vrijdag ontstaat er boven Finland en de Baltische staten (1045hPa) een groot hogedrukgebied. Waar exact de kern komt te liggen is nog onduidelijk. Maar aan de oostzijde van dit systeem stroomt zeer koude vrieslucht naar zuid- en mogelijk ook naar midden Europa. In onze omgeving wordt wordt het ook weer iets kouder (3 tot 5 graden). Verder blijft het droog en zijn er perioden met zon.

Begin volgende week probeert een diepe depressie nabij IJsland mildere lucht naar onze omgeving te transporteren maar deze botst tegen koudere lucht van het sterke Scandinavische hogedrukgebied. Hoe het een en ander exact gaat uitpakken valt nog steeds niet te zeggen. Echt zacht lijkt het echter niet te worden. De temperatuur ligt rond een kille 4 a 5 graden, wel neemt de kans op neerslag vanaf maandag 15 januari toe.

Weerverleden
Op 8 januari 1998 bevonden we ons in een boterzachte fase. Het kwik kwam in de periode 7 tot en met 16 januari herhaaldelijk boven de 10 graden uit. Er werden flinke schermutselingen geleverd tussen de temperaturen aan het aardoppervlak en in de hogere luchtlagen van de atmosfeer. Dat leidde tot de vorming van enkele venijnige windhozen in het noordwesten van Frankrijk en Engeland.

Op 8 januari 1985 was er een heel ander scenario op het weertoneel. Het vroor dat het kraakte en boven een sneeuwdek zakte het kwik op de vliegbasis Deelen bij Arnhem tot -24,2 graden.

Onze gedachten dwalen op deze 9e januari af naar de boterzachte januarimaand van 1975. In de winter van 1975 met wind, regen en extreem hoge temperaturen zagen sommige grasvelden op 9 januari wit van de madeliefjes. De beelden werden op die dag op het journaal getoond. Eenjarige planten konden in dat seizoen zelfs overwinteren. De winter van 1975 was niet voor niets erg zacht. Er werd al een lopertje uitgerold voor één van de warmste zomers uit de geschiedenis.

In 1985 beleefden we iets geheel anders. Het zuidwesten van ons land kreeg op 9 januari een heuse sneeuwstorm te verduren.

Extremen 8 januari De Bilt
Hoogste max. temp.: 12,0˚C 2011
Laagste gemiddelde temp.: -9,7˚C 1985
Laagste min. temp.: -18,3˚C 1985
Hoogste neerslag: 20 mm 1965
Hoogste uurgemiddelde wind: 17 m/s 1920

Zon op: 8:45
Zon onder: 16:39

Door: De Brederwiedekrant | Dick van Rees

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 08.01.18 | 06.43 UUR


advertentie

Vandaag:
25° | 15°
Meer weer...
Morgen:
25° | 15°


AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.23989 s