Zaterdag 21.07.18 | 10.42 uur

Van Rees: Winter laat het voorlopig afweten ...

Terug in de tijd: onvervalst winter op 23/12/1962!

Vandaag vijfenvijftig jaar geleden. Het is 23 december 1962 en we staan aan de vooravond van de grote historische winter van 1963. Het vriest dat het kraakt. De temperaturen in het hele land liggen diep onder het vriespunt. Opvallend zijn de doorgaande drukstijgingen, tot recordwaarden. De vorst heeft vrijwel geheel Europa in zijn greep. Alleen in het noorden van Scandinavië is het zachter. Dat heeft te maken met die merkwaardig zuidelijke ligging van het hogedrukgebied.

23 december 1962 is een schitterende winterdag. Het is zonnig en er staat een zwak noordoosten windje en bijna overal is de temperatuur in de ochtend tot beneden –10 graden gedaald.

De Bilt: -11,5; Eelde –12,4 en Twente –14,4 graden. Op veel plaatsen in Europa is het koud. Bordeaux meldt om 1 uur in de middag –3 graden. Bitter koud is het in Midden-Europa met overdag strenge vorst bij een matige wind. De weerkaart van die dag is een plaatje. Een buitengewoon krachtig hogedrukgebied ligt met het centrum boven 1050 hPa boven Zuid-Scandinavië. De enorme drukstijgingen hebben geleid tot een nieuw record in De Bilt. Om half tien in de ochtend wijst de barometer 1048hPa aan. Vliegveld Eelde komt het zelfs even boven de 1050hPa.

Huidige weerbeeld
De recente weerkaarten geven laten een heel ander weerbeeld zien dan 55 jaar geleden. Het contrast is zeer groot. Het is grijs, somber, nat en (zeer) zacht. Komend weekend bepaald een groot hogedrukgebied boven Frankrijk en de Golf van Biskaje ons weerbeeld. Vandaag is het bewolkt en nevelig met plaatselijk wat motregen. De maximumtemperatuur ligt rond 10°C. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig.

Komende nacht is er veel bewolking met soms wat motregen. De temperatuur daalt maar weinig, de minimumtemperatuur ligt rond de 8°C. De zuidwestelijke wind is matig tot vrij krachtig.

Zondag overdag is er opnieuw veel bewolking, vooral in het noorden valt er af en toe wat (mot)regen. De maximumtemperatuur komt uit op 10°C. De wind is matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig en in het noordelijk kustgebied af en toe hard.

Tijdens de Kerstdagen worden lagedrukgebieden ten zuiden van IJsland actiever en koerst een randstoring naar de Britse eilanden en vervolgens naar Noord-Frankrijk. Op Eerste Kerstdag wordt nog zachte lucht aangevoerd met maxima rond 8 a 9 graden. Verder valt er af en toe regen bij een matige zuidwestenwind.
Op Tweede Kerstdag draait de wind naar zuid tot zuidoost en wordt er koudere lucht aangevoerd. De middagtemperatuur daalt naar waarden tussen de 4 en 7 graden. Verder vallen er van tijd tot tijd buien met kans op hagel en misschien een klap onweer. Grote delen van de VS krijgen wel een winterse en zeer koude Kerst en het noordoosten maakt zelfs kans op een onvervalste sneeuwstorm.

Bij ons niets van iets dat ook maar op winterweer lijkt. De schaats- en winterliefhebber zal zich nu moeten gaan richten op de klassieke wintermaanden januari en februari. Hoewel ook de eerste signalen voor januari op dit moment niet positief zijn.

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | ZATERDAG, 23.12.17 | 17.14 UUR


advertentie

Vandaag:
25° | 15°
Meer weer...
Morgen:
25° | 15°


AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.20007 s