Zaterdag 25.05.19 | 13.59 uur

In Overijssel bloeit de volkscultuur

Dorpsfeesten en braderieën steeds meer in trek!

Corso in Vollenhove

Corso in Vollenhove © DKN / R.W. Jansema

Volkscultuur zijn alle gezamenlijke, vaak traditionele, gebruiken op basis van een traditie. De traditie kan een gebruik zijn op basis van bijvoorbeeld regionale of lokale identiteiten. Voorbeelden van uitingen van volkscultuur zijn het bezoeken van dorpsfeesten, het bereiden van streekgerechten en het beoefenen van oude ambachten. De provincie vindt het belangrijk dat er voldoende cultuuraanbod in Overijssel aanwezig is. Daarom heeft de provincie onderzoek gedaan naar de tevredenheid van Overijsselaars over het cultuuraanbod.

In Overijssel (42%) wordt meer dan in de rest van Nederland ( 38%) aan volkscultuur gedaan. In 2016 hebben vier op de tien inwoners van 18 jaar en ouder in Overijssel blijk gegeven van volkscultuur. Dit is een flinke stijging in vergelijking tot 2014 en 2015. Toen was dit percentage nog 33%. Deze toename komt met name doordat de inwoners van Overijssel meer dorpsfeesten en braderieën bezoeken, meer streekgerechten bereiden, oogstfeesten bezoeken en midwinterhoorn blazen.

Top 3
De meest voorkomende uitingen van volkscultuur bestaan uit het bezoeken van een dorpsfeest of braderie (33%), het maken van streekgerechten (12%) en het beoefenen van oude ambachten (7%). Verschillen in deelname aan volkscultuur
Opvallend is dat jongeren tussen de 18 en 34 jaar vaker aan volkscultuuruitingen doen dan 55 plussers. Zij bezoeken vaker braderieën en dorpsfeesten. Er is ook een duidelijk verschil tussen landelijke en stedelijke gebieden. Van de mensen uit de landelijke gemeenten geeft 49% aan deel te hebben genomen aan uitingen van volkscultuur, in de stedelijke gemeenten is dit 38%.

Er zijn geen grote verschillen in deelname aan volkscultuuruitingen tussen Twente en West-Overijssel. Wel bezoeken West-Overijsselaars vaker bloemencorso’s en oogstfeesten dan Twentenaren.

Aantal leden oudheidkundige genootschappen groeit
Negen procent van de Overijsselaars is lid van een vereniging voor lokale of regionale geschiedenis of van een oudheidkundig genootschap. Dit groeit licht door de jaren heen en is iets hoger dan het landelijk gemiddelde (8%). In 2016 blijft geschiedenis wederom een zaak van de ouderen. Van de mensen onder de 35 jaar geeft 4% aan lid te zijn van een voorgenoemde vereniging of genootschap. In de leeftijdscategorie 35-54 jaar geeft 3% aan lid te zijn. Bij 55 plussers is dit aanzienlijk meer, namelijk 19%. De leden zijn vooral te vinden in de landelijke gebieden. Hier geeft 13% aan lid te zijn. In de stedelijke gebieden is dit 7%.

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DONDERDAG, 07.12.17 | 11.18 UUR
Vandaag:
18° | 7°
Meer weer...
Morgen:
19° | 7°


TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.30263 s