Maandag 25.03.19 | 11.30 uur

Natuurmonumenten zuinig op eerste aankoop in De Wieden

Bakkerskooi Wanneperveen op de schop!

© E. Driessen

Vrijwilligers van Natuurmonumenten zijn begonnen met het onderhoud in de Bakkerskooi. Deze eendenkooi bij Wanneperveen was ooit de eerste aankoop van de natuurorganisatie in De Wieden. Eenden worden er al jaren niet meer gevangen, maar Natuurmonumenten houdt de kooi vanwege de cultuurhistorische waarde in stand.

Hein van den Heuvel, Martin Schuphof en Gerrit Jan Batterink uit Meppel en Zwollenaar Warner Bruins-Slot varen tijdens hun tweewekelijkse vrijwilligersdag vanaf de werkschuur aan de Reeënweg richting de kooi. Bruins-Slot doet al langer monitorwerk voor Natuurmonumenten, maar is nu ook toegetreden tot de ploeg van beheervrijwilligers. Het Meppeler trio maakt daarvan al twee jaar onderdeel uit. “35 jaar achter een computer gewerkt. Dan is dit wel even wat anders”, glimlacht Schuphof.

Hij mag graag werken in de buitenlucht en de natuur van De Wieden, net zoals de anderen. De afwisseling speelt ook mee. “De ene keer ruim je een omgevallen boom op, en de volgende keer werk je aan het vlonderpad bij het Bezoekerscentrum. Dat weet je van tevoren nooit”, vertelt Batterink, die als ‘boerenzoon’ graag zijn handen uit de mouwen steekt in de natuur.

Dit keer is de Bakkerskooi het doel van de werkdag. Vlak voor de aalscholverskolonie manoeuvreert Roelof de Jonge van Natuurmonumenten zijn werkboot de kooi in. Hij weet de weg als geen ander. “Als kind ging ik al veel met mijn oom mee, die hier kooiker was. Vanaf 1979 nam ik zijn werk over. Ik heb hier veel voetstappen liggen. Dat geeft dit werk een speciaal tintje.”

Veel is er niet veranderd in de kooi. Het oude kooikerhuisje staat nog midden in de overweldigend mooie natuur. Eenden worden echter al decennialang niet meer gevangen. “Belangrijk verschil met nu is dat we vroeger schermen van houten planken gebruikten. Rieten schermen hadden toen geen zin met de aalscholvers in de buurt”, vertelt De Jonge. Rond 1970 waren er overigens veel minder aalscholvers dan nu. Wel waren er ook kolonies blauwe reigers en roeken.

Eenmaal in de kooi vertelt De Jonge wat de bedoeling is. Een deel van de rieten schermen moet worden vervangen. Ook is er wat schade na de storm van vorige week. Werk genoeg voor de vrijwilligers. Ook de komende weken varen ze naar deze locatie. De Jonge: “Ik verwacht dat we hier vijf dagen aan de slag gaan. Dan kan de kooi er weer een jaar tegen.”

Natuurmonumenten heeft twee vrijwilligersploegen die om beurt een dinsdag of woensdag voor hun rekening nemen. Ook interesse om in de natuur van De Wieden te werken? Neem dan contact op met Roelof de Jonge, M 06 270 244 70.

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 16.10.17 | 11.04 UUR
Vandaag:
10° | 4°
Meer weer...
Morgen:
11° | 3°


AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
1.51384 s