Vrijdag 20.07.18 | 00.08 uur

Robert Wessel Jansema heeft sleutel in handen van De Brederwiedekrant

Het afscheid van 'Powervrouw' Marjolein Lolkema

Robert Wessel Jansema en Marjolein Lolkema

Robert Wessel Jansema en Marjolein Lolkema© DKN / RDV

Robert Wessel Jansema (18) wordt de nieuwe eindredacteur van De Brederwiedekrant, als opvolger van Marjolein Lolkema. Hij neemt het stokje over van Marjolein. Zij was naar eigen zeggen toe aan een nieuwe stap in haar carrière. Ze vertrekt per augustus met echtgenoot Frank Lolkema naar Amerika.

DKN-Academy
De nieuwe eindredacteur genoot zijn journalistieke scholing bij DKN-Academy, een kweekvijver voor mediatalenten en erkend leerbedrijf voor Mediaredactie en Mediavormgeving, te Hasselt. De Sluziger studeert mediaredactie in Zwolle en was enige tijd werkzaam als stagiair binnen het bedrijf. Na een succesvol afgeronde stageperiode begon de Sluziger zijn eigen bedrijf 'Jansema Media'.

Talent heeft de toekomst
Directeur/mede-eigenaar Ronald de Vreede: "Robert is met het vertrek van Marjolein als eindredacteur bij De Brederwiedekrant op zijn plaats. Bij ons geldt kwaliteit boven kwantiteit. Talent is schaars. De juiste persoon op de juiste plaats. Met de overhandiging van de sleutel aan Jansema voor het eindredacteurschap laten wij duidelijk een signaal zien. Talent heeft de toekomst en talent maakt de toekomst! Wij heten Robert van harte welkom!

Digitale Kranten Nederland (DKN) is onder meer de uitgever van De Brederwiedekrant, De Diek (Staphorst en Rouveen) en De Zwartewaterkrant (Hasselt, Zwartsluis en Genemuiden).

Marjolein Lolkema
Marjolein Lolkema (45) begon in 2008 binnen De Zwartewaterkrant met een eigen rubriek: 'Literatureluurtjes'. De geboren en getogen Sluziger schreef iedere week een rubriek. Het bleek niet genoeg voor de dochter van Anneke en Albert Greveling en kleindochter van de bloemist Steven Greveling (voor de oud-Zwartewaterlanders). Ze wilde meer: 'Kan ik gaan, dan wil ik gaan!'. Het zegt veel over haar achtergrond, drijfveren, doelen en idealen.

Jeugdbibliotheekwerk
Lolkema ronde in 1992 de BDI in Deventer af, in de volksmond ook wel de bibliotheekacademie genoemd (maar officieel de opleiding Bibliotheek en Documentaire Informatie). Een jaar later deed ze ook nog de post-hbo opleiding Jeugdbibliotheekwerk in Utrecht. De Sluziger heeft nog wel meer cursussen en opleidingen gedaan, maar de belangrijkste is de cursus 'Oordelen over kinder- en jeugdliteratuur' aan de universiteit in Leiden. Een cursus die onder meer gegeven werd door Helma van Lierop en diverse recensenten. Van Lierop is gewoon hoogleraar kinder- en
jeugdliteratuur aan de universiteit van Tilburg en bijzonder hoogleraar kinder- en jeugdliteratuur aan de universiteit van Leiden.

Het Hoogste Woord
In 2005 heeft Lolkema met Annemarie Prins het boek 'Christelijke kinderboeken in beweging' geschreven. Ze heeft drie jaar lang in de jury van Het Hoogste Woord gezeten (voor het beste christelijke kinderboek) en ze werkt sinds 1991 in de bibliotheekwereld.

Vriendentrip
Een vriendentrip (Theo, Kathleen en John Mosman, Karin Kisjes én Frank en Marjolein Lolkema, red.) in 2005 door Canada, Alaska en een klein stukje Noord-Amerika bracht haar twaalf jaar geleden, met een oude Volkswagenbus, in de USA, het land van de vrijheid en onbegrensde mogelijkheden. Deze ervaring proefde naar meer.

Voorlezen is leuk en gezellig!
Ook tv-presentator en weerman Piet Paulusma zag in 2008 haar 'skills'. Ze was te gast in een tv-uitzending te Hasselt. Dit ter promotie van de kinderboekenweek, die dezelfde week werd gehouden. Paulusma maakte opnamen voor het SBS6-programma Hart van Nederland. Marjolein Lolkema: "Voorlezen is leuk en gezellig, maar ook belangrijk voor de ontwikkeling van een kind." Ze vertelde graag een spannend verhaal. Liefst bij een echt kampvuur. Ze zal straks niet anders doen.

'Potato State'
In Idaho, één van de Staten van de Verenigde Staten geldt ook de bijnaam 'Potato State'. Die naam is Marjolein op haar huid geschreven. Maar, dan het verorberen van een gepofte aardappel gevuld met een pittige tomatensalsa. Liefst bij een echt kampvuur. Marjolein kent vele smaken. Een echte pittige tante, krachtig en kranig en stiekem toch een hart van goud.

De Zingtuigentuin
Ook de Zintuigentuin van haar vader, Albert Greveling, nam ze de afgelopen jaren vaak bij de hand. Bij vele bloemistenliefhebbers in binnen en buitenland valt de tuin goed in de smaak. Via de Ambassade van Nederland in Moskou had een journalist van het tijdschrift 'De Bloemist' Albert en Anneke Greveling, eigenaren van de Zintuigentuin, laten weten dat het artikel over de Zintuigentuin door de lezers is uitgekozen als mooiste artikel van 2009. Het raakte haar.

Open Kopje Koffie
In 2015 werd bij Paviljoen Aan ’t Wiede in Wanneperveen het eerste 'Open Kopje Koffie' gehouden. De initiatiefneemsters Aaf van der Linde (Prakijk Aaf van der Linde) en Marjolein Lolkema (Tekstbureau Arius) nodigde ondernemers uit voor een goed gesprek onder het genot van een Kopje Koffie. Omvangrijke onderzoeken in Europa en VS toonde deze week aan Koffiedrinkers meer kans hebben op een langer leven. Een kop koffie per dag levert al gezondheidswinst op, bij drie koppen per dag is die winst optimaal. Marjolein zou zeggen: "Geheel oververbodig zo'n duur onderzoek. Met het lidmaatschap van de Bibliotheek heb je toegang tot duizenden boeken of e-books. De Bibliotheek maakt je rijker. Ik lees graag. Lezen is leuk en leren lezen is eigenlijk nog leuker."

3D-printer
In 2014 bezochten tientallen leerlingen uit groep 7 en 8 Bibliotheek Hasselt voor een eerste demonstratie van de 3D printer. Ze hadden vooraf het bezoek goed voorbereid, zo bleek, want alle leerlingen hadden flink nagedacht over het fenomeen 3D printer en dus hadden ze tientallen vragen om af te vuren op Marjolein Lolkema. "Best spannend. Maar ik stond mijn mannetje." Innovatie en techniek; ze vond daarin niet echt haar 'ding'. Meer het wandelen, met Frank en je hond en dan langs het water heen en terug.

Afscheid van een Powervrouw
Het afscheid van 'Powervrouw' Marjolein Lolkema nadert. Afscheid nemen. Zucht. Met heel veel plezier je presentaties, film, fotografie, teksten, verslaggeving en communicatiewerk te hebben gedaan is het nu tijd voor verandering. Meer tijd voor metgezel Frank en je hondstrouwe viervoeter 'Ferra' in The United States of America. Al die jaren waarin we zo veel geleerd hebben en zo veel plezier gemaakt hebben. Bedankt voor het vertrouwen, de gezelligheid, de goede gesprekken en het lachen. Die herinneringen nemen we mee. Bedankt voor datgene, dat we en wat samen gemaakt hebben! Het valt voor ieder van ons zwaar, maar wij wensen je veel succes toe. ;-)

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DONDERDAG, 13.07.17 | 10.30 UUR
Vandaag:
26° | 15°
Meer weer...
Morgen:
25° | 15°


AGENDA
  • Vrijdag 20.07.18
  • Zaterdag 21.07.18
  • Zondag 22.07.18
  • Maandag 23.07.18
  • Dinsdag 24.07.18
  • Woensdag 25.07.18
  • Donderdag 26.07.18
  • Volledige agenda...
TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.19627 s