Vrijdag 22.10.21 | 11.40 uur

Nog 23 nachtjes slapen!

Wat doe ik tegen mietsen?

Maandagavond 29 mei, ik pak mijn laptop en zet een kop koffie. Ik loop via de keuken naar de achtertuin en zet mijn koffie op de bijzettafel. Terwijl ik op de bank ga zitten om vervolgens de mailbox van de Brederwiedekrant te checken begint de ellende: Knutten! In de volksmond: Mietsen!

Ik drink mijn koffie op en probeer ondertussen zo min mogelijk aandacht te schenken aan de kleine, stekende, insecten die door te tuin zweven. Nog geen 5 minuten later geef ik de moed op. Ik probeer een oplossing te vinden en denk al snel aan de tip van mijn moeder: wierook! Terwijl ik weer naar binnen loop zet ik mijn lege kopje in de keuken en loop naar een kastje in de woonkamer. ‘Gelukkig, we hebben nog wierook’.

Nadat ik een pakje lucifers heb gevonden vertrek ik naar de achtertuin. Naast mijn laptopje plaats ik twee wierookstokjes. Ik haal een luciferstokje uit het doosje en steek het stokje aan. De geur verspreid zich door de tuin en volgens mij merken ook de mietsen dat ik geen interesse heb in hun bezoek. Op een enkele verdwaalde miets na, merk ik dat de wierook zijn werk goed doet.

Terwijl ik achter mijn laptop aan het werk ben, voel ik opeens iets prikken aan mijn been! Het blijkt een miets. Ik kijk naar links en ‘gelukkig’ blijkt het wierookstokje op te zijn. Ik haast mij naar de woonkamer om vervolgens een nieuw stokje te halen.

Terwijl ik in de rook zit vraag ik mezelf af: wat is een miets? Blijkbaar is miets geen officieel woord, want tijdens het typen van dit verhaal kwamen er steeds een rood balkje onder het woordje ‘miets’. Dus ook Word heeft geen last van mietsen.

De miets, die eigenlijk ‘knut’ heet, blijkt na een kort onderzoek familie te zijn van de mug. De kleine steekvliegjes worden hooguit een halve centimeter en ontspringen daardoor steeds de dans met hun vijand: de vliegenmepper! Als een miets bijt, dan gebruikt het zijn schaar-achtige bek om een gaatje in de huid van zijn slachtoffer te bijten. Ook injecteert de miets dan een antistollingsstofje om ervoor te zorgen dat het bloed niet kan stollen en dus lekker vloeibaar wordt. Het is dit antistollingstofje dat voor de vervelende jeuk zorgt. En oh ja, als een miets eenmaal een slachtoffer heeft gevonden, stoot het een feromoon af dat andere mietsen aantrekt om vooral ook te komen. Daardoor is het zelden dat een slachtoffer maar één muggenbeet heeft als het om mietsen gaat.

Nog een ‘griezelig’ feitje. Volgens wetenschappers kunnen er op 1 hectare maar liefst 24 miljoen (!) larven tot ontwikkeling komen. Het zijn overigens alleen de vrouwtjes die bijten. Zij hebben het bloed nodig om eitjes te produceren.

Het diertje komt alleen voor in moerassige gebieden zoals in De Wieden. Daardoor verklaart de buitenstaander je meestal voor gek. Alhoewel er in Schotland zelfs een heus ‘mietsenweerbericht’ bestaat. Daar wordt in deze periode voorspeld aan de hand van de weersomstandigheden hoeveel overlast van mietsen te verwachten is. En ook in Schotland heeft een bedrijf een speciale ‘mietsen-eter’ uitgevonden. Deze machine vangt alleen de vrouwelijke mietsen. Het apparaat immiteert de geur en temperatuur van een zoogdier en dat trekt de mietsen aan. Mietsen blijken namelijk dankzij de kooldioxide in onze adem ons mensen te kunnen ontdekken. Het apparaat vangt de mietsen en ze gaan er dood in.

Wist u trouwens dat de mariniers in Engeland ook last hebben van mietsen. Zij hebben ook van alles geprobeerd om die stekende kleine krengetjes te weerstaan. Hun oplossing? Geen citronella, geen DEET, geen wierookstokjes, maar een deodorant met de naam ‘Avon’. Het is een op olie gebaseerde spray en ze zweren bij het gebruik hiervan. Trouwens, ook Mel Gibson gebruikte deze deodorant om aan de mietsen te ontkomen toen hij de film ‘Braveheart’ aan het filmen was.

En misschien heeft u wel eens gehoord dat er mensen in uw omgeving zeggen: “Mietsen? Nog helemaal geen last van gehad. Zijn er echt al mietsen?” Verklaar deze mensen niet voor gek, er zijn namelijk gewoon mensen die immuun blijken te zijn voor miesten.

‘Als het goed is’ trekt de miets zich na ‘de langste dag’ terug en zijn we verlost van de stekende insecten. Kortom: nog 23 nachtjes slapen! Of wachten tot de Gele Lis is uitgebloeid, dat schijnt ook te helpen.

Door: De Brederwiedekrant | R.W. Jansema & M. Lolkema

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DINSDAG, 30.05.17 | 12.51 UUR


advertentie

Vandaag:
12° | 5°
Meer weer...
Morgen:
12° | 4°


AGENDA
  • Zondag 24.10.21
  • Maandag 25.10.21
  • Dinsdag 26.10.21
  • Woensdag 27.10.21
  • Donderdag 28.10.21
  • Vrijdag 29.10.21
  • Zaterdag 30.10.21
  • Volledige agenda...

POLL

  • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

MEEST GELEZEN

TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
0.69123 s