Donderdag 18.10.18 | 08.32 uur

Echtpaar ziet toerisme toenemen

De Oude Aarde: Hét pareltje van Giethoorn!

Frederik en Neeltje

Frederik en Neeltje © DKN | R.W. Jansema

"Hier is het in de jaren '60 allemaal mee begonnen", vertelt Neeltje Zijlstra terwijl we langs een kleine verzameling steentjes lopen. Samen met haar man Frederik Visser mag Neeltje zich de trotse eigenaar noemen van museum De Oude Aarde in Giethoorn. Het museum trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland maar is ook bij de plaatselijke bevolking een waar begrip. De Oude Aarde mag gerust hét pareltje van Giethoorn genoemd worden! De redactie van de Brederwiedekrant ging op bezoek bij het museum aan het Gieterse binnenpad.

"Giethoorn was van oorsprong een echt kunstenaarsdorp. Ook voormalig eigenaar en oprichter René Boissevain vond zijn plekje in Giethoorn. Hij begon een klein atelier en dat was tegelijkertijd zijn museum", vertelt Neeltje terwijl ze om 10.00 uur de deuren van het winkeltje aan de overkant van het museum opent. Ondertussen raakt de winkel gevuld met Chinese toeristen.

"In 1969 opende Boissevain De Oude Aarde. De eerste stenen die hun plek in het museum vonden waren zelf verzamelde, Australische 'agaten'. De mooisten werden in een vitrinekast gezet en konden toen der tijd voor een kwartje bekeken worden. De andere agaten werden in de winkel verkocht. Boissevain verkocht later zijn winkel en museum omdat hij weer wilde reizen: op zoek naar zeldzame stenen! Inmiddels woont de oprichter in Australië", vertelt Neeltje terwijl ze een slok van haar koffie neemt.

"Frederik en ik hadden beide een vakantiebaantje bij de tweede eigenaar van De Oude Aarde. We kregen een relatie en studeerden beide aan de Vakschool Schoonhoven. Samen vertrokken wij naar Thailand om daar te gaan wonen. Ook in Bangkok waren wij druk met (edel)stenen. Toen wij terug kwamen in Nederland konden wij De Oude Aarde overnemen: onze droom kwam uit!".

"Inmiddels zijn we al 18 jaar trotse eigenaar van De Oude Aarde, inclusief het pand aan de overkant. In 2015/2016 is het pand volledig verbouwd en inmiddels vormt dit pand ons Mineraal Centrum. Hier hebben wij tevens onze winkel", vertelt Neeltje terwijl we aan tafel zitten in 'Het Mineraal Centrum'.

Terwijl een bootje met buitenlandse toeristen onder onze voeten vaart, lopen wij over kleine bruggetje naar de overkant van de gracht waar het museum gevestigd is.

"Vroeger kwamen toeristen voornamelijk in de vakantieperiodes. We merken dat de bezoekers nu het hele jaar door komen. Het toerisme in Giethoorn neemt ontzettend toe: gunstig voor ons! Jaarlijks verwelkomen wij tienduizenden bezoekers. Daarnaast zijn er de afgelopen jaren veel vakantieparken bijgekomen, ook hier plukken wij dagelijks de vruchten van", vertelt Neeltje terwijl we het museum binnen lopen.

Binnengekomen treffen we een verbazingwekkende collectie aan edelstenen. In het bijzonder de 'Glow In The Dark Room'. De donkere ruimte gevuld met stenen die licht geven is een van de topstukken binnen het museum. Daarnaast verblijven er sinds de jaren '80 twee krokodillen en meerdere schildpadden in het het museum. Daarnaast heeft het Gietserse museum een bijzonder topstuk: het grootste ei ter wereld! Dit ei, afkomstig van een drie meter hoge struisvogel, trekt bezoekers van over de hele wereld.

Inmiddels stroomt het museum langzamerhand vol: werk aan de winkel voor het ondernemersechtpaar.

Meer: www.deoudeaarde.nl

Door: De Brederwiedekrant | R.W.Jansema

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | ZATERDAG, 13.05.17 | 07.33 UUR
Vandaag:
16° | 4°
Meer weer...
Morgen:
16° | 6°


AGENDA
  • Donderdag 18.10.18
  • Vrijdag 19.10.18
  • Zaterdag 20.10.18
  • Zondag 21.10.18
  • Maandag 22.10.18
  • Dinsdag 23.10.18
  • Woensdag 24.10.18
  • Volledige agenda...
TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
1.29329 s