Dinsdag 11.05.21 | 19.23 uur

Arianna Zini verruilt Italië voor een jaar in Nederland

Veniger Italiaanse geniet van Nederland!

Gastfamiliefoto met in het midden Arianna

Gastfamiliefoto met in het midden Arianna© Hank Prinsen

Ze woont op maar zo’n anderhalf uur rijden van Tirol af en komt uit het plaatsje Cavareno, Italië. Even googelen en we leren dat Cavareno een gemeenschap is met niet meer dan 940 inwoners, met als belangrijkste families de Borzagas en de Zinis. Arianna Zini heeft haar woonplaats voor een jaar verruild met die van een Nederlands dorpje; Wanneperveen.

Arianna Zini vierde in Wanneperveen haar zeventiende verjaardag en laat zich hier onderdompelen in de Nederlandse cultuur en ze vindt het geweldig! Via AFS is Arianna hier als uitwisselingsstudente. Eén ding valt meteen op in gesprek met Arianna: ze spreekt fantastisch Nederlands! En volgens haar gastouders Hank en Aafke Prinsen had Arianna de Nederlandse taal heel snel onder de knie.

Maar dat moet ook wel, vindt Arianna: “Ik was nog maar een week in Nederland en toen had ik al mijn eerste toetsweek op de VO school Stad & Esch in Meppel. De taal was eerst echt wel een probleem voor mij. Laatst heeft mijn beste vriendin hier bij mij gelogeerd en zij kwam er toen achter hoe moeilijk het is om in een andere taal te leren.”

Niet alleen de taal is anders. Arianna vertelt dat ze eigenlijk had verwacht dat een uitwisseling in Nederland makkelijker zou zijn dan bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten. “Nederland heeft immers ook gewoon een Europese cultuur, net als Italië. Maar ik kwam er al snel achter dat het hier allemaal anders is. Neem alleen al de uitzichten hier. Ik ben gewend aan bergen (Cavareno ligt in de provincie Trentino, bij de Dolomieten. Redactie) en hier is alles ongelofelijk plat!”

Al gauw weet Arianna het één na het andere verschil tussen Italië en Nederland te benoemen. Sommige verschillen blijken prachtige misverstanden op te leveren. “In Nederland is bijvoorbeeld 5 minuten echt 5 minuten van je leven. Tijd is tijd! In Italië had ik ook helemaal geen agenda. Maar hier maak je alle afspraken per agenda. Toen ik nog maar net hier in dit gezin was, overkwam iets heel grappigs. Ik had met Anke (dochter van Hank en Aafke Prinsen) Tiramisu gemaakt. In de keuken was het een bende en Aafke zei tegen mij dat ik maar even de trekker uit de douche moest halen. Maar ik wist helemaal niet wat een trekker was, ik dacht dat ze de douchekop bedoelden!” Hank vertelt lachend dat Arianna toen maar de douchekop van de slang had gehaald en daarmee in de keuken kwam.

In het begin hadden Hank en Aafke overal gele briefjes op geplakt. Op de deur, op de koelkast, op de stoelen, en zo begon Arianna aan haar eerste kennismaking met de Nederlandse taal. Nu wordt ze alleen zo af en toe verbeterd in haar uitspraak. Binnenkort zal ze de NT2 taaltoets gaan afleggen, op HBO/Universitair niveau. Toch was het niet alleen de Nederlandse taal dat wennen was voor Arianna. “Het schoolsysteem is hier heel anders. Ik was echt verbaasd dat iedereen hier op school met een laptop werkt. Als ik in Italië een werkstuk moest maken, schreef ik dat gewoon met de hand. En had ik informatie nodig, dan ging ik naar de Bibliotheek om daar van het internet gebruik te maken. Hier is thuis ook wifi! Ook blijf je in Italië de hele dag in hetzelfde leslokaal, in plaats van elk uur naar een ander lokaal te gaan. En ik vind het heel bijzonder dat ik met de fiets naar school kan gaan!”

Ook omgangsvormen in Nederland wijken af van wat ze in Italië gewend was: “In Nederland kan ik veel meer mijzelf zijn. In Italië volg je meer de groep of je familie. Iedereen past zich aan, aan de groep. In Nederland is het anders. Ook al behoor je tot een groep, je mag er toch je eigen keuzes maken, je mag voor jezelf blijven denken. Je mag hier je eigen beslissingen nemen.”

Is er dan nog iets dat ze juist mist? “Ha, ik mis het eten! Alhoewel ik stoofpeertjes en stampotten wel heel erg lekker vindt! Maar ik mis natuurlijk ook mijn familie en vrienden, je eigen cultuur.” Maar dan herpakt ze zich resoluut en zegt: “Maar ik leef nu hier! Ik ben ontzettend blij dat ik hier ben. Een jaar ergens anders wonen is zo verrijkend.”

Hank en Aafke vullen daar op aan: “Het is ook heel fijn om een uitwisselingsstudent in huis te hebben. Het brengt de wereld in je gezin en dat zorgt er ook voor dat je een reflectie op jezelf krijgt: wat voor ons zo vanzelfsprekend is, blijkt niet zo te zijn.”

“Met mijn hoofd ben ik gewoon in Nederland. Dit is mijn plekje. Ik denk én droom zelfs in het Nederlands. Ik zie mijzelf dan ook gewoon als een Nederlands meisje, met een Italiaanse achtergrond”, vertelt Arianna.

Binnenkort vertrekt Arianna voor een wisselweek naar een ander gezin. Via AFS kunnen nog steeds gezinnen zich aanmelden voor deze wisselweek. Een wisselweek betekent voor de uitwisselingsstudenten dat ze ook nog even kunnen ontdekken hoe het ergens anders in Nederland is, en voor gastgezinnen kan een wisselweek een mooie proeftijd zijn om te ontdekken of zij het zelf leuk vinden om een uitwisselingsstudent in huis te hebben. “Soms kan het ook gewoon zo zijn dat het niet klikt tussen een gastgezin en een uitwisselingsstudent. Dan bemiddelt AFS en zorgt ervoor dat eventueel de uitwisselingsstudent naar een ander gezin kan gaan”, leggen Hank en Aafke Prinsen uit.

“Wij hebben aan Arianna gewoon een jaar lang een geweldige dochter. Er is al zoveel onvrede in de wereld, via zo’n uitwisseling hopen wij toch een bruggetje te kunnen slaan.” Het gastgezin heeft zoveel plezier in Arianna, dat ze zelfs al op bezoek zijn geweest bij Arianna’s familie. “Dan snap je nog beter wat haar achtergrond is.” Wel willen ze een waarschuwing geven: “Wil je ook op uitwisseling? Dan moet je er vooral zelf achter staan en niet door bijvoorbeeld je familie laten sturen. Ga met een open houding en dan komt het goed.”

En heeft Arianna nog plannen voor de toekomst? “Ja! Ik wil nu eerst 5 VWO goed afsluiten, dan kan ik in Italië mijn Lyceum afmaken. En daarna? Daarna wil ik heel graag geneeskunde gaan studeren in Groningen.
AFS uitwisselingsstudenten komen voor drie maanden tot bijna een jaar naar Nederland voor de ervaring om deel uit te maken van een Nederlands gezin en naar het Nederlands voortgezet onderwijs te gaan. AFS is een niet-commerciële organisatie die voornamelijk op vrijwilligers draait, ze zijn al ruim 100 jaar wereldwijd actief en inmiddels partner van Unesco.

Voor informatie over AFS: Aafke Prinsen, www.aafkeprinsen.nl/afs

Door: De Brederwiedekrant | M. Lolkema

Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

Gerelateerde artikelen:

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 01.04.16 | 12.04 UUR


advertentie

Vandaag:
17° | 6°
Meer weer...
Morgen:
17° | 7°


AGENDA
  • Dinsdag 11.05.21
  • Woensdag 12.05.21
  • Donderdag 13.05.21
  • Vrijdag 14.05.21
  • Zaterdag 15.05.21
  • Zondag 16.05.21
  • Maandag 17.05.21
  • Volledige agenda...

POLL

  • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.59794 s