Vrijdag 16.04.21 | 20.32 uur

Fun Fun nationaal mooiste wagen van Nederland 2012

Presentatieavond corso Sint Jansklooster

Steamhunt Olympia

Steamhunt Olympia© M. Lolkema

Vrijdagavond 21 juni 2013 hielden de wagenbouwersgroepen uit Sint Jansklooster een presentatieavond in Dorpshuis de Sint Janskamp in Sint Jansklooster. Corné Schaart, die de avond presenteerde, vond dat gezien de indrukwekkende maquettes het corso van Sint Jansklooster er op voorhand veelbelovend uitziet.

Elke corsogroep mocht zich via een korte pitch presenteren. Alliance gaf de aftrap. Hun wagen krijgt dit jaar het thema ‘Duikvlucht’ en zal een duiker voorstellen die boven een rif zwemt. “Plotseling krijgt hij een onheilspellend gevoel, er is een schaduw”, zo wordt de wagen beschreven. “Het gaat bij ons vooral om het totaalbeeld, we willen een schrikmoment creëren”, vertelt de vertegenwoordiger van Alliance. Verwacht wordt dat de wagen 10 meter hoog zal worden en dat er 250.000 bloemen gebruikt zullen gaan worden. Hilariteit in de zaal als Corné Schaart vraagt hoe dit in verhouding staat met vorig jaar. Het antwoord is Cruyfiaans: “Vorig jaar ietsje meer, nu ietsje minder”. En daar moet de presentator het maar mee doen.

The Bottle gaat het dit jaar doen met ‘The Great Wall’ en dat heeft alles te maken met de Chinese muur. Ze leggen uit dat deze muur uit aarde en stenen is opgebouwd en dat volgens een legende bij elke meter muur één arbeider om het leven is gekomen. Omdat de muur spreekwoordelijk lang is, willen ze de wagen ook echt lang maken en dat lijkt wel heel indrukwekkend lang te worden: maar liefst 45 meter lang (als we dit goed hebben opgevangen). Corné Schaart wil dan ook weten hoe ze de bocht om denken te komen in het parcours. Het antwoord: “gewoon sturen”.

Deurgoan heeft zich laten inspireren op krantenartikelen en raakte onder de indruk van het stropen van dieren als olifanten en neushoorns voor hun slagtanden. Deze indringende beelden waren voor hen reden om dit te verwerken in een ontwerp voor een wagen. Het werd de wagen Slachttand, een ontwerp van André Westerhof. Een sokkel draagt een slagtand met daarin een kudde olifanten die worden opgejaagd door jagers. De olifanten proberen in blinde paniek de slagtand te verlaten. De wagen wordt waarschijnlijk zo’n 18 meter lang en 9 meter hoog.

De groep Hebbes koos voor het onderwerp ‘Convoi Exceptionel’ en is van plan hiermee de grootste rijdende disco van Europa naar Sint Jansklooster te halen. Ook bij deze presentatie veel Cruyfiaanse beschrijvingen als: “we hebben wel een ontwerp maar er komt wat bij en er gaat wat af. Het aantal bloemen? Het is maar net hoeveel je eraf haalt of wat je er op doet!” Volgens Corné Schaart is één ding zeker: het wordt in ieder geval weer een feest met Hebbes.

Forza Flower nam geen halve maatregelen voor hun wagen. Zo maakten ze zelfs een reis naar de Batavia. Niet zo verwonderlijk deze trip, hun thema is ‘The Flying Dutchman’. Ze keren daarmee weer terug naar hun geliefde botenthema. “We hebben hiervoor gekozen omdat de jongens hier zelf veel plezier aan hebben. We hebben ook wel eens een thema gehad dat ik dacht, nee, dit is het niet. Maar dit, wat we nu hebben, is weer echt een mannending”.

Fun Fun had eerst een ander ontwerp, maar ze kwamen erachter dat dit teveel leek op het ontwerp van een andere groep. En dat betekende dat ze ineens op zoek moesten gaan naar een heel ander thema. Dit thema werd ‘Bram’. Bram heeft alle potentie van een verhaal dat harten gaat veroveren. Een charmant en laagdrempelig verhaal over een fantasierijk jongetje dat later graag dirigent wil worden van een groot orkest. Maar ja, dat later dat duurt nog zo lang. De wagen zal de slaapkamer van Bram voorstellen. Het belooft een vrolijke wagen te worden waar een orkest tot leven zal komen. Fun Fun verwacht circa 300.000 bloemen te gaan gebruiken.

Gaos koos voor het thema ‘Slangenmens’ en bij dit thema hoeft niemand ver na te denken. Een slangenmens is immers een bijzonder lenig persoon. Het ontwerp laat dat meteen ook zien. De groep zelf verwoord dat ze met deze wagen weer back to basic wilden gaan: “We wilden weer een wagen die netjes, mooi en duidelijk wordt voor de mensen. Het publiek moet meteen begrijpen waar het om gaat”. Het wordt een wagen met veel beweging.

De Kluitenberg heeft gekozen voor een wagen die bijna aansluit bij Gaos, hun thema is namelijk ‘Addergebroed’. Ze willen met deze wagen angst creëren bij zowel het publiek als op de wagen zelf. De Kluitenberg groep had niet veel geluk nog met de locatie voor de wagenbouw. Ze moesten op zoek naar een andere locatie en vonden die uiteindelijk bij Wiersema, bij de buren van de vorige locatie. Maar een andere locatie betekent veel extra werkzaamheden naast de reguliere bouwwerkzaamheden. Zo moet er komend weekend een tent gebouwd worden, terwijl de bouwers eigenlijk graag met de wagen zelf bezig willen zijn. Toch zijn ze ervan overtuigd dat de wagen op tijd klaar zal zijn voor het corso.

The Next maakte indruk met een maquette die 1 op de schaal van 10 gemaakt was. Zoals de maquette hier te bewonderen was, zo moet de wagen er straks uit zien. En dat belooft wat. Het thema is ‘Reuzenvangst’ en gaat over een man op reis die na een storm op een eiland terecht komt en daar in slaap valt op het strand. Hij wordt daar gevonden door kleine mensen. Tijdens het corso zullen figuranten de reus letterlijk vastbinden en op enig moment zal de reus ook nog wakker worden.

Olympia koos voor een specifieke kunststroming, namelijk steampunk (een stroming die verwijst naar de Industriële revolutie). De stroming is heel herkenbaar in beeld in de film ‘Wild Wild West’ met de schorpioenmachine. Olympia doet het met ‘Steamhunk’ en bouwt een geheel eigen steampunk machine. Beweging wordt op deze wagen extreem aangepakt met bewegende wielen en uitklappende onderdelen.

PODB cq de Brekers hield de spanning er behoorlijk in. Op de meeste vragen werd geantwoord: “Dat is afwachten”. Zeker is wel dat ze het thema bouwen ‘Windkracht’. Drie windmolens die op abstracte wijze zullen worden uitgewerkt en waarbij de wind door de hele wagen moet gaan. Corné Schaart betrapte de groep erop dat ze nogal wisselende posities behalen bij de einduitslagen: “We willen bouwen wat we leuk vinden. En we zijn een jonge groep en dan maken we nog wel eens wat misstappen”.

De eénnalaatste groep die zich presenteerde was de groep Symboliek. Zij kozen voor het thema ‘Kettingreactie’. Dit thema wordt uitgebeeld aan de hand van zeven poppen, van klein naar groot, die tijdens het corso in een domino effect om zullen vallen. Voor dit thema is gekozen omdat er wordt gewerkt met veel jeugdleden. “Je kan ook kiezen voor een wagen met veel verschillende onderdelen, maar een wagen als dit is voor de jeugdleden veel gemakkelijker, hier kunnen ze veel van leren”.

De laatste groep was After Nero met de wagen ‘Verdekt opgesteld’. Hierbij gaat het om een kameleon die gecamoufleerd is tussen een bladerdek en wacht op zijn prooi. “We hopen tijdens het corso een actiemoment te creëren”. De wagen zal ongeveer 8 meter hoog worden en 11 meter lang en er wordt verwacht dat er circa 180.000 bloemen gebruikt gaan worden.

Ook waren er deze avond twee prijsuitreikingen. Via het corso forum kon er dit jaar gestemd worden op de mooiste en beste wagen van alle corso’s van heel Nederland. Jean-Paul van Slump van Slump catering en events reikte de prijs voor de Nationaal mooiste wagen van Nederland 2012 uit aan Fun Fun.

Van cameranu.nl waren er prijzen voor de mooiste foto die er in 2012 was gemaakt van het corso. Een derde prijs was er voor Evert van Benthem uit Sint Jansklooster (een canvas foto), een tweede prijs was er voor Wim Echten uit Vollenhove (canon printer) en de eerste prijs ging naar Marijke van de Berg uit Emmeloord. Zij won een fototoestel ter waarde van 350,00 euro.

Het theatercorso is dit jaar op vrijdag 16 augustus. Het theaterfestival is op zaterdag 17 augustus.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | ZATERDAG, 22.06.13 | 00.04 UUR


advertentie

Vandaag:
16° | 3°
Meer weer...
Morgen:
13° | 3°


AGENDA
  • Zondag 18.04.21
  • Maandag 19.04.21
  • Dinsdag 20.04.21
  • Woensdag 21.04.21
  • Donderdag 22.04.21
  • Vrijdag 23.04.21
  • Zaterdag 24.04.21
  • Volledige agenda...

POLL

  • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.58438 s