Dinsdag 20.03.18 | 14.46 uur

Buurgemeenten nemen 'De Glutton' in gebruik

Zwerfvuilstofzuiger voor schoon Steenwijkerland

Zwerfvuilstofzuiger voor schoon Steenwijkerland

Zwerfvuilstofzuiger voor schoon Steenwijkerland© Petra Streng

Woensdag 7 maart 2018 werd door de wethouders Douwe Oosterveen van de gemeente Steenwijkerland en wethouder Arie Speksnijder van de gemeente Zwartewaterland de Glutton feestelijk in gebruik genomen. "Een mooi voorbeeld van goede samenwerking als gemeenten binnen ROVA", aldus wethouder Arie Speksnijder van de gemeente Zwartewaterland.

Zwerfvuilstofzuiger
De Glutton is een grote stofzuiger die zwerfvuil opzuigt op locaties in de openbare ruimte waar de veegwagen niet kan komen zoals rond fietsenstallingen, in winkelgebieden en in openbaar vervoer gebieden. De ingebruikname van de Glutton was een feestje waard. De gemeenten Steenwijkerland en Zwartewaterland onderschrijven met deze gezamenlijke aanschaf het belang van een goede samenwerking. “Het totaal is meer dan de som der delen”, aldus wethouder Douwe Oosterveen. “Bovendien biedt deze samenwerking ook een werkplek en een ervaringsplek voor de IGSD”. De Glutton wordt 3 dagen per week ingezet in Steenwijkerland, en 2 dagen per week in Zwartewaterland.

Bewustwording
Ook op evenementen wordt de Glutton ingezet, om inwoners en bezoekers op te roepen om de omgeving Mooi Schoon te houden. Op het apparaat staan de teksten ‘Een schone straat maakt iedereen vrolijker!’ en ‘Hou het Mooi Schoon’. Hiermee worden inwoners opgeroepen om te helpen om de eigen omgeving schoon te houden. Om de samenwerking tussen beide gemeenten aan te geven zijn beide gemeentelogo’s op de Glutton opgenomen.

Inzet mensen via IGSD
Bijzonder is dat een paar mensen via de IGSD worden ingezet om de gemeenten schoon te houden met de Glutton. Zij harken het zwerfvuil uit de bosjes, zodat dit door de Glutton opgezogen kan worden. Maandag is Cheay Teame, onder begeleiding van ROVA-medewerker Peter Jansen, begonnen. “Het ging goed. Maar het is hier wel koud. Ik ben 44˚ gewend, en hier is het net boven nul!”, aldus Cheay.
“De IGSD is blij met het initiatief vanuit ROVA en beide gemeenten om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of statushouders in te schakelen voor dit project. Het geeft deze gemotiveerde mensen de gelegenheid om weer in hun arbeidsritme te komen en zij dragen een steentje bij aan de samenleving. Bovendien is het voor de taalontwikkeling goed, omdat ze 1 op 1 met Nederlanders werken. Dit zal in het oog springen bij lokale ondernemers die geïnteresseerd zullen zijn om deze mensen op te nemen in hun bedrijf als nieuwe medewerkers.”, aldus John Moes, accountmanager Werkgevers Servicepunt regio Zwolle.

Zwerfvuilprogramma Mooi Schoon
De gemeenten Steenwijkerland en Zwartewaterland werken sinds 2014, met nog 16 ROVA-gemeenten, samen in het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon van ROVA. Doel van dit programma is om zwerfvuil te voorkomen én te bestrijden. Zo worden inwoners gefaciliteerd wanneer zij een zwerfvuil opruimactie organiseren. Daarnaast besteedt het programma veel aandacht aan educatie en voorlichting. Want als het schoon blijft, dan hoeft niemand het meer op te ruimen. Ideeën om zwerfvuil te voorkomen of te bestrijden kunnen worden gemaild naar info@mooi-schoon.nl

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DONDERDAG, 08.03.18 | 08.02 UUR


advertentie

Vandaag:
9° | 3°
Meer weer...
Morgen:
9° | 2°


TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.7178 s