Dinsdag 20.03.18 | 14.46 uur

De 'Russische Beer' is los!

Een volle week met onvervalst winterweer!

Liefhebbers koesteren hoop op schaatstochten...

Liefhebbers koesteren hoop op schaatstochten...© Jolanda Oosterveld

Vandaag tweeŽndertig jaar geleden werd op 26 februari 1986 de veertiende Elfstedentocht gereden. Zo laat in het winterseizoen werd nooit een Tocht uitgeschreven. Het was dan ook dankzij een 'Siberisch Wonder' die deze mogelijkheid creŽerde. Na wekenlange matige vorst kregen we vanaf de 20e februari de broodnodige strenge vorst waarmee de laatste knelpunten in het traject werden weggewerkt.

Nu tweeŽndertig jaar na dato hebben we opnieuw te maken met een soort van 'Siberisch Wonder'.
De hele voorgeschiedenis van deze (zachte) winter maakt dat de kans op een Elfstedentocht natuurlijk nihil is. Maar de kans dat we de laatste dagen van februari en de eerste dagen van maart nog de schaatsen onder kunnen gaan trekken blijkt behoorlijk groot te zijn. Wel wordt de ijsvorming door de stevig doorstaande oostenwind wel ernstig vertraagt.

Onder aanvoering van een hogedrukgebied boven Zweden gaat het vanaf vandaag stevig vriezen. Een week lang is het in ons land winterweer zoals we dat de laatste vijf jaar niet meer hebben gehad. In de nachten gaat het op uitgebreide schaal matig tot streng vriezen. Overdag temperaturen die niet of nauwelijks boven het vriespunt uitkomen. Vooral rond de maandwisseling is het erg koud, niet alleen volgens de thermometerbuis, maar zeker ook voor het gevoel. Later in de week volgt wellicht nog sneeuw die het winterplaatje compleet kan maken.

Weerverleden
Op 26 februari 1986 werd de tweede opeenvolgende Elfstedentocht verreden. Winnaar werd Evert van Benthem, ook voor de tweede maal op rij. Het was prachtig zonnig weer met strenge vorst bij de start en -2 graden in de middag.

In 2004 sneeuwde het door de passage van een polar low langdurig in het midden en zuidwesten en later op de dag ook in het zuiden en zuidoosten. In Baarn viel 13 cm en in Montfoort en Bodegraven 12 cm. Het verkeer had er in de ochtendspits tot laat in de ochtend veel hinder van. De files groeiden tot een lengte van 762 km, op ťťn na de langste files ooit.

Extremen 26 februari De Bilt
Hoogste max. temp.: 15,4˚C 1953
Laagste gemiddelde temp.: -5,8˚C 1986
Laagste min. temp.: -12,9˚C 1956
Hoogste neerslag: 13 mm 2002
Hoogste uurgem. wind: 20 m/s 1911

Zon op: 7:32
Zon onder: 18:07

Door: De Brederwiedekrant | Dick van Rees

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 26.02.18 | 09.28 UUR


advertentie

Vandaag:
9° | 3°
Meer weer...
Morgen:
9° | 2°


TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.737 s