Vrijdag 23.02.18 | 15.09 uur

'Als de dagen lengen dan gaan de nachten strengen'

'Koning Winter' komt naar Nederland!

Binnenkort op de schaats?

Binnenkort op de schaats?© Dick van Rees

We hebben er lang op moeten wachten maar het gaat nu eindelijk gebeuren. De winter komt vanaf het komende weekend naar Nederland. In het weekend draait de wind naar het noordoosten en stroomt droge en koude lucht ons land binnen. In de nacht van zaterdag naar zondag gaat het licht vriezen. Zondag komt de temperatuur nog maar net boven nul uit. Tot eind volgende week gaat het in de nacht matig tot misschien wel zelfs streng vriezen en komen de temperaturen overdag vrijwel niet meer boven het vriespunt uit.

Komend weekend gaat de stroming geleidelijk om naar het noorden tot noordoosten. Zaterdag is het nog onbestendig en komt het nog tot (winterse) buien. Zondag is nog maar een enkele sneeuwbui mogelijk als de koude lucht gaat binnenstromen.

De temperaturen worden geleidelijk in dalende lijn. Zaterdag is het nog 3 tot 5 graden in onze regio. Zondag wordt het al niet veel warmer dan een graad of 2 tot 3.

Zoals het zich nu laat aanzien neemt volgende week de kans op serieus winterweer toe. Onder regie van een kanjer van een hogedrukgebied boven Scandinavië wordt met een noordoostelijke stroming koude lucht aangevoerd.

De zon schijnt komende week geregeld, maar er zijn ook wolkenvelden. De kans op neerslag is maar gering, maar als er wat valt dan is het sneeuw. In de nacht gaat het licht en later ook matig vriezen en overdag komt het kwik uit op waarden rond of net iets boven het vriespunt. Vooral landinwaarts kunnen wellicht ijsdagen worden genoteerd.

Omdat er niet veel wind staat gaat de ijsvorming snel en dan zou er op ondergelopen uiterwaarden al vrij snel geschaatst kunnen worden. En ondergelopen uiterwaarden hebben we in de gemeente Zwartewaterland in overvloed!

Weerverleden
Op 1 februari 1956 bedroeg het etmaalgemiddelde in Maastricht -14,5 graden. Zelfs in Vlissingen vroor het overdag streng. Om twee uur in de middag vroor het daar nog 10 graden.

Op 1 februari 1983 raasde een orkaan over de Noordzee. In IJmuiden werden windstoten waargenomen van 137 km per uur. In Den Helder werd een windkracht 10 geregistreerd met een maximale windstoot van 144 km per uur.

We schrijven het jaar 1995. Vanaf 23 januari begon de Maas flink te stijgen, dit vanwege de vele regens in Luxemburg en de Ardennen. Maar ook de Rijn kreeg met hoge waterstanden te maken. Op 27 januari 1995 werden duizenden mensen geëvacueerd. Op de 27e brak later op de dag de dijk door bij Susteren. Ook in de rest van het rivierengebied kregen de dijken het zwaar te verduren door het wassende water. Op de 2 februari 1995 brak het cruciale moment aan of de dijken het zouden houden. Maar liefst 250000 mensen moesten worden geëvacueerd.

Extremen 1 februari De Bilt
Hoogste max. temp.: 14,2˚C 1957
Laagste gemiddelde temp.: -13,6˚C 1956
Laagste min. temp.: -16,2˚C 1917
Hoogste neerslag: 17 mm 1953 (stormramp Zeeland)
Hoogste uurgem. wind: 23 m/s 1953 (stormramp Zeeland)

Zon op: 8:20
Zon onder: 17:19

Door: De Brederwiedekrant | Dick van Rees

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 02.02.18 | 15.18 UUR


advertentie

Vandaag:
3° | -4°
Meer weer...
Morgen:
0° | -4°


AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.62317 s