Dinsdag 20.03.18 | 14.46 uur

Het college B&W van Steenwijkerland wil snel handelen

'Nieuwe overeenkomsten voor ophalen oud papier'

Het college van B&W wil nieuwe overeenkomsten afsluiten met alle verenigingen die oud papier ophalen binnen Steenwijkerland. Dat heeft wethouder Douwe Oosterveen op dinsdagavond (23 januari 2018) meegedeeld aan de gemeenteraad. In de nieuwe overeenkomsten wordt de keuze voor de manier van inzamelen, de leverancier van het materieel en de afnemer van het oud papier overgelaten aan de verenigingen. Het college wil de overeenkomsten zo snel mogelijk met de verenigingen aangaan tot 1 januari 2024.

Wethouder Douwe Oosterveen: ‘Deze aanpak geeft de verenigingen voor geruime tijd zekerheid over hun inkomsten voor het oud papier. In de overeenkomsten maken we ook afspraken over de veiligheid van de inzamelaars en de wijze van inzameling. Bijvoorbeeld de certificering van vrijwilligers die naast of achter de vrachtwagens lopen. We blijven als gemeente nu eenmaal verantwoordelijk voor de inzameling van oud papier. En die inzameling moet een ARBO-toets kunnen doorstaan. Dat is sowieso het geval bij inzameling met blauwe minicontainers, met brengcontainers en met achterladers.’

Over het ophalen van oud papier met aanhangers en karren zijn de meningen verdeeld. De gemeente plaatst vraagtekens bij de veiligheid van deze wijze van inzamelen. De verenigingen zien dat anders. Wethouder Douwe Oosterveen: ‘Daarom stelt het college voor om deze wijze van inzamelen door een onafhankelijk ARBO-deskundige te laten toetsen. Dat gebeurt per vereniging. Als de wijze van inzameling – eventueel na wat aanpassingen – volgens de ARBO-deskundige veilig is, dan kan een overeenkomst worden afgesloten. Wordt de methode niet veilig bevonden, dan zal de desbetreffende vereniging moeten kiezen uit een van de eerdergenoemde inzamelmethodes. Anders vervalt de vergunning van de vereniging voor het ophalen van oud papier op 1 januari 2019.’

In de nieuwe overeenkomsten wordt ook opgenomen dat de verenigingen aan de gemeente doorgeven hoeveel papier zij hebben ingezameld. Deze gegevens gebruikt de gemeente voor het berekenen van het totale afvalscheidingspercentage in de gemeente.

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | WOENSDAG, 24.01.18 | 08.44 UUR
Vandaag:
9° | 3°
Meer weer...
Morgen:
9° | 2°


TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.72864 s