Vrijdag 23.02.18 | 08.39 uur

Historicus Henk van Heerde vertelt over:

'De paarse schoentjes van de freule'

De paarse schoentjes van de freule

De paarse schoentjes van de freule© Henk van Heerde

Historicus Henk van Heerde uit Vollenhove bezit veel kennis over de historie van zijn woonplaats Vollenhove. Vandaag vertelt Henk over 'De paarse schoentjes van de freule'. Onder de bijzondere voorwerpen, die te zien zijn in het stadsmuseum CHC Vollenhove, bevinden zich een paar paarse schoentjes. Ze waren eigendom van freule Isabella Sloet van Oldruitenborgh (freule is de aanspreektitel van een ongetrouwde adellijke vrouw).

Zij was de jongste dochter uit het gezin van baron Gerard Sloet ‘van Marxveld’- maar eigenlijk Van Oldruitenborgh en Catharina Elisabeth Boudewina Witsen Elias. Het gezin was op De Oldenhof gaan wonen na het huwelijk van hun oudste zoon – die op havezate Marxveld in Vollenhove ging wonen.

Haar oudere zus Catharina was één van de eerste hofdames van koningin Wilhelmina in 1898. In 1901 was ze bij het huwelijk van koningin Wilhelmina en prins Hendrik, zelf trouwde ze in 1904 met jonkheer Röell in het Vollenhoofse raadhuis (nu restaurant Seidel) aan het Kerkplein en in de Grote Kerk. Hierbij waren ook koningin Wilhelmina en prins Hendrik aanwezig. Een plaquette in de Grote Kerk van Vollenhove herinnert aan die gebeurtenis.

Bij de geboorte van prinses Juliana in 1909 werd freule Isabella aangesteld aan het hof, op paleis Het Loo in Apeldoorn, als opvoedster van de prinses. Toen Juliana 18 jaar werd, in 1927, eindigde de taak aan het hof en ging Isabella wonen op Den Oldenhof. Ze overleed in 1973, 99 jaar oud. In de jaren 1960 brachten koningin Juliana en prins Bernard haar nog regelmatig een bezoek op De Oldenhof.

In het kabinet Adel van het museum is een foto van de jurk die werd gedragen door freule Isabella op het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard in 1937.

De bijpassende paarse schoenen die u hier kunt zien zijn een typisch voorbeeld van zuinigheid en soberheid in die tijd. Het was de periode van crisis in Nederland. De schoenen waren niet nieuw. De stof van de jurk werd ook voor de schoenen gebruikt. Met grote steken werd de stof om de schoentjes gezet.

Verder is er een exemplaar te zien van het boek ‘Eenzaam maar niet alleen’, geschreven door prinses Wilhelmina, geschonken aan haar vriendin, met voorin geschreven: ‘Lieve Bella’. Hiermee bedoelt ze Isabella Sloet.

Zie ook: www.henkvanheerde.nl en www.chcvollenhove.nl

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DINSDAG, 29.08.17 | 18.29 UUR


advertentie

Vandaag:
3° | -4°
Meer weer...
Morgen:
0° | -4°


AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.62681 s