Donderdag 19.04.18 | 16.02 uur

Weersituatie vanaf donderdag onzeker

Winter in de aanval, sneeuw maakt plaats voor vorst

De sneeuw maakt plaats voor vorst

De sneeuw maakt plaats voor vorst© Dick van Rees

Oude weerspreuken van vroeger blijken ook in de huidige moderne tijd van weercomputers en satelietfoto's nog steeds niets aan actualiteit te hebben ingeboet. Wat dacht u van deze 'Als de dagen gaan lengen dan begint de winter te strengen'. Inmiddels gaat de zon al weer ongeveer aan half uur later onder dan rond half december. En juist op dit moment geeft de winter een aanzet tot wat serieuzer winterweer.

Tot dusver blonk de winter uit in slechts korte flitswintertjes met wat winters ongemak. Vanaf maandag duiken we een wat langduriger periode in van koud winterweer. Of de kou voldoende zal zijn om Nederland massaal op de schaatsen te krijgen valt echter nog te bezien.

Met de huidige luchtdrukverdeling ben ik daar niet helemaal gerust op. Een krachtig hogedrukgebied boven de Golf van Biscaije (met 1040 hPa in de kern) schuift langzaam door in noordoostelijke richting richting de Oostzee.

Maandag, dinsdag en woensdag merken wij de invloed daarvan in de zin van stralend zonnig en droog winterweer. De wind is in eerste instantie zwak uit oostelijke richting. Met temperaturen van overdag iets boven het vriespunt en 's nacht wat lichte vorst lijkt schaatsen op natuurijsbanen het maximaal haalbare. Maar goed het is beter iets dan helemaal niets.

Vorige week leek het er nog op dat het hogedrukgebied zich snel boven ScandinaviŽ ging vestigen. In deze situatie zou met een oostelijke stroming Russische vrieskou op transport naar West-Europa worden gezet. Helaas voor de schaatsliefhebbers gaat dit droomscenario niet uitkomen.

Nog steeds is de verwachting vanaf donderdag onzeker. Dit heeft te maken met waar de kern van hogedruk komt te liggen. Volgens het Europese weermodel wordt het wel minder koud met maxima naar +2 tot +4 graden maar een overgang naar echt zacht weer zit er nog niet in. De kans dat het in het oosten en zuiden blijft vriezen is groter dan in het westen en noorden. Verder is het droog en zijn er perioden met zon. Later in de week neemt de bewolking geleidelijk toe.


Weerverleden
Middenin de zeer strenge winter van 1947 steeg het kwik op 16 januari in Maastricht naar 17,2 graden. Dat is nog altijd het absolute record voor de maand januari. Op 4 januari was de vorst weer ingevallen na een eerste vorstperiode, die tegen de Kerstdagen werd afgebroken. Op 6 januari was het steenkoud met in Oostenrijk temperaturen tot -36 graden. De Elfstedentocht in Friesland werd vastgesteld voor 9 januari, maar ging niet door vanwege teveel wakken. De dooi viel daarna in en er brak een zeer zachte periode aan dat op de 16e tot het thermische hoogstandje van 17 graden leidde.

Op 16 januari 1916 woedde de laatste Zuiderzeestorm, de laatste zware storm uit het tijdperk van de Zuiderzee. Een zware storm raasde over Noord-Holland, waarbij praktisch geheel Waterland weer onder water kwam te staan.

Extremen 16 januari De Bilt
Hoogste max. temp.: 14,1˚C 1993
Laagste gemiddelde temp.: -9,5˚C 1985
Laagste min. temp.:-14,4˚C 1985
Hoogste neerslag: 40 mm 1918
Hoogste uurgemiddelde wind: 15,9 m/s 1955

Zon op: 8:40
Zon onder: 16:51

Door: De Brederwiedekrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 16.01.17 | 08.48 UUR
Vandaag:
27° | 6°
Meer weer...
Morgen:
27° | 6°


AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Tekstbureau Arius
www.tekstbureauarius.nl
Tekstbureau Arius schrijft en herschrijft teksten in begrijpelijke taal!
Tim Fietst
www.timfietst.nl
Freelance sportverslaggever, journalist en tekstschrijver
Gevonden en verloren?!
www.steenwijkerland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Steenwijkerland!
www.steenwijkerland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.88565 s